Het gebied van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld is nu ook te verkennen via nieuwe kano-routes waarbij Buitengewoon Buiten een mini-expeditie tussen Veessen en Wapenveld heeft uitgezet.
Het gebied van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld is nu ook te verkennen via nieuwe kano-routes waarbij Buitengewoon Buiten een mini-expeditie tussen Veessen en Wapenveld heeft uitgezet. (Foto: Buitengewoon Buiten )

Mini-expeditie nieuwe kanoroutes

Wapenveld - Buitengewoon Buiten het outdoorbedrijf van Heerdenaar Bert Hoeve, heeft een mini-expeditie over de nieuwe kanoroutes in het gebied van de hoogwatergeul ontwikkeld. Vanaf Villa Bakhuis kan men in een aantal etappes stroomafwaarts varen naar Vrieze's Erfgoed in Wapenveld. Maar de tocht, die zo'n vier uur duurt, kan ook ingekort worden tot kleinere etappes. Maar ook gewoon spelevaren met kano's is mogelijk.

(door Jan Nitrauw)

"Vanaf het water beleef je de wereld anders. Dat is in de hoogwatergeul niet anders. Het is prachtig om de nieuwe natuur in het gebied vanaf het water te ontdekken en bij Wapenveld misschien wel bevers te spotten", vertelt Bert Hoeven. Hij heeft de routes in het gebied inmiddels verkent en is heel enthousiast. "De voorzieningen als steigers die zijn aangelegd, zorgen ervoor dat het gebied goed ontsloten is voor waterrecreatie", legt Bert uit. Dat is het gevolg van het project kanoroute Apeldoorns Kanaal – Grote Wetering in het kader van de gebiedsontwikkeling Hoogwatergeul. Het voorziet in de versterking van de (watergebonden) dagrecreatie en uitbreiding van het kanoroutenetwerk op de Veluwe. Om dat te realiseren is samenwerking met de gemeente Heerde, het waterschap en de provincie, een kanoroute gerealiseerd met verbindingen tussen de Grote en Kleine Wetering en het Apeldoorns Kanaal. Het is uitgevoerd onder leiding van Cultuurland Advies uit Wapenveld.

Bert Hoeve heeft contact gezocht met verschillende ondernemers. De mini-expeditie start bij natuurboerderij Villa Bakhuis aan de IJsseldijk in Veessen. Desgewenst kan men vooraf in de skybox het jongvee van deze natuurboerderij bekijken. Ook is een koffie-plus of een lunch te regelen in een schuilhut en dat wordt dan verzorgd door Koek en Ei uit Veessen. Het eerste deel van de route gaat stroomafwaarts over de Wetering waarna wordt overgestoken naar de Evergunne. Via het Apeldoorns kanaal kan men tenslotte eindigen op Vrieze's Erfgoed in Wapenveld.

Bert benadrukt daarbij dat er veel mogelijkheden zijn en hij maatwerk wil leveren. "Je kunt vier uur varen of de route in stukjes opknippen, in overleg is veel mogelijk. En: uit de eerste drie boekingen wordt er één uitgeloot die de kosten terug krijgt!". Bert gaat met zijn outdoorbedrijf het derde seizoen in en heeft inmiddels verschillende activiteiten ontwikkeld. Thuisbasis is het Heerderstrand maar op heel veel plekken in het gebied kan Bert de faciliteiten en arrangementen regelen voor gezinnen, groepen, kinderfeestjes en schoolklassen.

www.buitengewoonbuiten.nl

Meer berichten