'Dennentak', een houtsnede van Anton Pieck uit 1919. (foto: Anton Pieck Museum)
'Dennentak', een houtsnede van Anton Pieck uit 1919. (foto: Anton Pieck Museum)
Kunst & Cultuur

De houtsnijder Anton Pieck

Hattem -  Het maken van een houtsnede was vroeger letterlijk monnikenwerk. Het was een zwaar karwei dat veel geduld vergde en waaraan men vaak met ingehouden kracht bezig was. Een verkeerde uitschieter, bij een ets vaak nog te herstellen, maakte het houtblok waardeloos.

In 1911 maakte Anton Pieck op 16-jarige leeftijd zijn eerste etsen en toen hij in 1918 zijn krachten ging beproeven op het gebied van de houtsnede, had hij al ruim zestig etsen, gravures en droge naalden gemaakt.

Al van jongs af had Anton Pieck belangstelling voor de primitieve middeleeuwse houtsneden en ook voor de werkstukken van de Japanners. Toen hij aan de slag ging met zijn eerste houtsneden kwam hij tot de conclusie dat hij het traditionele gereedschap, de guts, eigenlijk te groot vond en te grof voor de details van het fijne werk dat hem voor ogen stond. Hij besloot zijn eigen instrumentarium te maken. Van een machinenaald brak hij een stukje af, waar het oog begint en hierdoor ontstond een miniatuurgaffeltje, dat hij met een wetsteentje bij sleep. Zo kreeg hij hele kleine gutsjes, waarmee hij scherpe lijnen in het hout kon steken.

Voor zijn eerste houtsnede koos hij, heel prozaïsch, voor een tak boerenkool. Met een lompe guts bewerkte hij het blok perenhout. Het was een minutieus werk dat hij later beoordeelde als "één stuk onhandigheid". Zijn tweede houtsnede, 'Vier kippen', was een schot in de roos. Deze is honderden malen afgedrukt. Soms in één kleur, soms in twee kleuren. Uit deze houtsnede blijkt wel dat hij zich de kunst van het houtsnijden snel eigen heeft gemaakt.

Bij twee houtsneden heeft Pieck aansluiting gezocht bij het werk van de virtuoze Japanners en wel bij Hokusai (1760-1849). Deze schilder, graficus, illustrator en schrijver is in Europa zeer beroemd geworden. De houtsnede van Pieck 'De Dennentak' is geheel in de stijl van Hokusai gemaakt. Bij het afdrukken gebruikte Pieck soms een tweede blok om een getinte achtergrond aan te brengen.

Meer berichten