Foto: Picasa
Kunst & Cultuur

Anton Pieck in de dierentuin

Hattem - In de periode 1918 tot 1927 maakte Pieck jaarlijks een of twee houtsneden van dieren. Over het algemeen heeft Pieck zijn dierentekeningen in Artis gemaakt. Een enkele keer ging hij naar de Rotterdamse dierentuin. De voorstudies voor de olifanten zijn gemaakt tijdens een bezoek aan het circus in Scheveningen en tijdens zijn reis door Marokko in 1937, waar hij de kans kreeg om in de stallen te schetsen.

Hattem - De eerste succesvolle houtsnede van Pieck was Vier kippen. Logisch dat er ook een haan moest komen. Die staat er trots en agressief bij. Hij zou zo weggelopen kunnen zijn uit het middeleeuwse verhaal 'Van den Vos Reinaerde'. Na een houtsnede van muizen, komt de uil aan de beurt.

Toen een collega op het Kennemer Lyceum ging trouwen, wilde Pieck hem deze houtsnede als huwelijkscadeau geven. Het cadeau viel helemaal niet in goede aarde. De leraar werd razend want hij dacht dat hij op de hak werd genomen en dat de afbeelding ironisch was bedoeld. Hij kende Pieck slecht! Deze was wel in staat tot een grap maar zou dit nooit zo bot gedaan hebben.

Uilen spreken sterk tot de verbeelding. Ze hebben een heel eigen karakter. Met hun verstilde ogen vliegen ze geruisloos door de nacht maar hun scherpe snavel en sterke klauwen zorgen ervoor dat je hem geen lief dier gaat vinden.

Een van de boeiendste houtsneden uit het werk van Pieck is de Kreeft

De uil is het symbool van wijsheid én het is een scheldwoord voor domoren. Als de leraar zo boos geworden is…

Een van de boeiendste houtsneden uit het werk van Pieck is de Kreeft. Een eigenaardig schepsel met de zware scharen en de gevoelige sprieten, het harde pantser en de fijne haren. Het is alleen al technisch een meesterwerk waarop Pieck zijn verdienste als houtsnijder op meesterlijke wijze aantoont. Maar andere houtsneden zoals de Maanvis, doen hier niet voor onder.

De blokken zijn lang niet allemaal bewaard gebleven. Pieck heeft destijds een aantal blokken uitgeleend aan kunsthandelaar Bos, die een kalender uitgaf met houtsneden van een aantal genoemde dieren. Verscheidene blokken zijn niet meer teruggekomen en Pieck heeft er niet genoeg achteraan gezeten. Gelukkig is een aantal tekeningen/voorstudies wel bewaard gebleven, ergens in een map op zolder.

www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten