Anton Pieck 'Voor de poorten van Brugge'


'Voor de poorten van Brugge', een illustratie uit 1951, door Anton Pieck uitgevoerd met potlood en waterverf.
'Voor de poorten van Brugge', een illustratie uit 1951, door Anton Pieck uitgevoerd met potlood en waterverf. (Foto: Picasa)
Kunst & Cultuur

Anton Pieck 'Voor de poorten van Brugge'

Hattem - De vriendschap met Felix Timmermans heeft Anton Pieck naar Vlaanderen gevoerd. Hij vond het er heerlijk. "Wanneer ik als schoolmeestertje voor de klas stond, kreeg ik opeens zin om te gaan." Het lerarenmilieu vond hij niet inspirerend en Vlaanderen was voor hem een verademing. Hij was van nature geen schoolmeester. Het leraarschap kwam voort uit een sterk plichtsgevoel ten opzichte van zijn gezin, niet uit liefde voor het onderwijs.

"Vanaf mijn zeventiende heeft mijn werk altijd gelopen. Maar het kan nog zo goed met je gaan, als je uitvalt blijft je gezin onverzorgd achter. Elk uur dat ik voor de klas stond heb ik gedacht: ik wil tekenen. Dan kreeg ik opeens weer die Vlaamse torens in mijn hoofd, dan moest ik weg," aldus Anton Pieck.

Het Vlaamse leven, die taal, dat gaf zijn leven kleur. Vanaf 1920 reisde Pieck vaak naar het zuiden om te tekenen in Lier, Antwerpen, Brussel, Brugge en andere plaatsen. "Wanneer ik aan Vlaanderen denk en ik teken oude huizen, dan heb ik behoefte om op die tekeningen mensen te zetten. In Engeland boeien mij eigenlijk alleen de huizen", liet Pieck zich eens ontvallen.

Hij heeft veel prachtig werk nagelaten over Vlaanderen. Olieverven, etsen, houtsneden, kalenderplaten en illustraties. Veel 'Vlaams werk' is te zien in het museum waaronder Voor de poorten van Brugge. Deze en andere illustraties heeft Pieck gemaakt voor een van de boeken van de Zuid-Hollandse Uitgeversmaatschappij, Geertgen van Leyden, gezegd tot St. Jans (1951).

In 1933 kwam Pieck in contact met de heer Ad. M.C. Stok, directeur van de Zuid-Hollandse Uitgeversmaatschappij. Een jarenlange vriendschap ontstond. Veel uitgaven van de Z.H.U. , ondergebracht in de Cultuurserie, zijn door Anton Pieck geïllustreerd. De cultuurserie omvatte goede en verantwoorde lectuur, die boeiend was geschreven en mooi verzorgd uitgegeven.

Zo verschenen ook twee delen in deze serie over het erfgoed van een Groot Mongool. Het Mongoolse Rijk werd in 1206 gesticht door Dzjengis Khan. Het omvatte op zijn hoogtepunt een gebied dat zich uitstrekte van Zuidoost-Azië tot Oost-Europa. Het is het op één na grootste imperium uit de wereldgeschiedenis, alleen het Britse Rijk was qua omvang groter. Voor beide boeken over een groot Mongool maakte Pieck de omslag. Een van de omslagen bevindt zich ook in het museum.

www.antonpieckmuseum.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden