Van 1 tot en met 3 juli is de skeelerpiste in Heerde het decor voor het WK Inlineskaten 2018
Van 1 tot en met 3 juli is de skeelerpiste in Heerde het decor voor het WK Inlineskaten 2018 (Foto: Skeelerclub Oost-Veluwe )

Vrijwilligers dragen het WK in Heerde

"Het is echt ongelooflijk hoe groot de medewerking van de vrijwilligers is. Tijdens het WK komen er bijna honderd mensen in actie. Dat maakte zelfs op de mensen van de FIRS, de wereldskatebond, diepe indruk". Aan het woord Bertus Dokter en Jannes Wolf, voorzitter en penningmeester van de skeelerclub Oost-Veluwe. Die club is van 1 tot en met 3 juli gastheer voor de piste-onderdelen van het Wereldkampioenschap Inlineskaten.

HEERDE - Gewapend met een vel papier vol krabbels en aantekeningen loopt voorzitter Bertus Dokter richting de piste. Allemaal aandachtspunten, maar van stress is geen sprake. Nu komt de ervaring van pas die de skeelerclub heeft opgedaan bij eerdere grote toernooien als de EK's en de wedstrijden om de Univé Cup. Wel hamert Bertus er op dat deadlines gehandhaafd moeten worden. "Dat moet je strak houden", is zijn ervaring. Deze week zal de accommodatie aan de Hoornerveenschweg in Heerde een metamorfose ondergaan. Er komen tribunes voor duizenden bezoekers, onderkomens voor de jury en de media. Op dit moment zijn al aanvragen binnen van zo'n vijftig verslaggevers en cameramensen van over de hele wereld. "Heerde komt echt internationaal in de belangstelling te staan. Daar had ondernemend Heerde wel wat meer mee kunnen doen, wij kunnen niet alles organiseren", is er toch een kritische opmerking te horen. Om vervolgens meteen de loftrompet te steken over de medewerking van vrijwilligers, gemeente Heerde en vooral de provincie Gelderland voor dit mondiale evenement. Dat is te zien op en rond het complex. Van de eigen bus van de Osterreichiser Rolsport tot de tenue's van grote Chinese delegatie.

Trainingen

De eerste landenteams trainen al volop op de skeelerpiste. Deze week zal de rest van de teams uit 52 landen binnenstromen. "Er is een strak schema waarin de deelnemers van 9.00 tot 21.00 uur kunnen trainen", vertelt Jannes Wolf. Om de teams tijdens de wedstrijddagen onder te brengen, wordt op het naastgelegen vooetbalveld van de vv Heerde een enorme tent gebouwd. Naast de nationale en internationale toppers, zal ook Elisa Dul uit Oene daar in en uitlopen.

G-skate

Er is niet alleen aandacht voor de toppers uit de skatesport. Er is een evenementenplein waar bezoekers zelf de skates onder kunnen binden. En op maandag 2 juli is er in het kader van de campagne 'Gelderland sport onbeperkt' een speciaal G-skate onderdeel. Er is dan een clinic maar ook wedstrijden over 500 meter voor deze groep sporters. "Ook na het WK gaan wij veel aandacht besteden aan het sporten voor mensen met een beperking", meldt Bertus Dokter. Het totale programma van de vele tientallen wedstrijden in tal van disciplines op 1, 2 en 3 juli in Heerde en het vervolg van 6 juli in Arnhem is op onderstaande site te vinden.

www.wkinlineskaten.nl

Meer berichten