Werk van Jan van Haasteren.
Werk van Jan van Haasteren. (Foto: PR)

Een tekenaar vol passie en plezier

Als je puzzels en strips zegt, zeg je Jan van Haasteren. Jaarlijks verschijnen er drie nieuwe puzzels van zijn hand. Ondanks zijn hoge leeftijd maakt hij deze nog steeds met veel plezier. Drie maanden doet hij over het maken van een puzzel, maar hij heeft veel meer gemaakt.

HATTEM - Zijn carrière start Jan van Haasteren bij een reclamebureau. Na een poosje vindt hij dit niet uitdagend genoeg en solliciteert hij bij de reclameafdeling van uitgeverij Nijgh en Van Ditmar. Daar maakt Van Haasteren zijn eerste strip, Smidje Verholen.

Stripafdeling

Zijn stripcarrière komt pas goed op gang als hij gaat werken bij Marten Toonders Animatie Studio. Al snel ziet Marten Toonder zijn talent en verhuist hij hem naar de stripafdeling. Daar is Van Haasteren helemaal op zijn plaats.
Hij blijft daar heel lang en doet zeeën van ervaring op. Tientallen kilo's schetsen en origineel materiaal bestaan er van zijn hand.
Uiteindelijk wordt hij freelance-tekenaar. "Dat vond ik prima, ik kon lekker mijn eigen gang gaan. Onze oudste dochter was net geboren en het kwam goed uit dat ik freelancer werd. Mijn vrouw werkte buiten de deur, dus ik kon op onze baby passen. Ik deed de boodschappen. Ik was eigenlijk een huisman, een van de eersten, denk ik."

Absurditeit

Er is een overvloed aan werk en vele stripverhalen volgen, waaronder Bartje en Opa, de eerste Nederlandse familiestrip. Jan Kruis komt pas later met Jan, Jans en de kinderen. Zelf vindt hij Baron Van Tast zijn leukste strip.
"Vanwege zijn absurditeit. Je kunt er eindeloos mee doorgaan, het maakt niet uit wat het onderwerp is. Alle idioterie die in je hoofd opduikt kun je er in kwijt…"
Hem wordt gevraagd er nog wat meer fantasie in te brengen en dat doet hij graag door heel erg te overdrijven, gekke effecten te bedenken.

Boek

Een aantal jaren geleden zei Jan van Haasteren tegen zijn dochter: "ik wil een boek over mijn werk. Waarin mensen kunnen zien wat ik allemaal gemaakt heb".
Dat boek is er gekomen. Zijn levensverhaal, heel veel illustraties van zijn werk. De tentoonstelling in het Anton Pieck Museum sluit daarbij aan met een overzicht van zijn werk met aandacht voor de ontwikkeling die hij gedurende zijn carrière doormaakte.

Tentoonstelling

In het Anton Pieck Museum in Hattem is tot 1 november is deze tentoonstelling te bezoeken. Naast originele tekeningen, bevat de tentoonstelling een aantal bijzondere items zoals tekenmaterialen, schetsboeken en promotionele materialen.
Ook beleven bezoekers de primeur van de nieuwste puzzelplaat van de hand van Jan van Haasteren: De Goochelbeurs. Voor info hierover is de website www.antonpieckmuseum.nl te raadplegen.

Meer berichten