Marieke van Altena heeft iets met sporten in het algemeen en wielrennen in het bijzonder. Sinds dit jaar helpt ze mee met Eper Wielerronde.
Marieke van Altena heeft iets met sporten in het algemeen en wielrennen in het bijzonder. Sinds dit jaar helpt ze mee met Eper Wielerronde. (Foto: )

Marieke over haar passie wielrennen

Door Dennis Dekker

Na The Ride, organisatie Ronde Epe

"Wielrennen is mijn passie. Joh. ik zou iedere dag wel op de fiets willen zitten!" Marieke van Altena (41) uit Epe lacht. Slechts een paar dagen na deelname aan The Ride (in acht etappes van de Italiaanse Stelvio-pas naar de top van de Cauberg) deed ze al weer een 'rondje' Veluwe. En afgelopen zaterdag troefde ze in Flevoland nog even een straf windje af. Toch moet er natuurlijk ook gewerkt worden. De Epese is eigenaar van Outside Is Free waarbij ze cursussen geeft die wielrennen combineren met mindfulness en ademhalingstechnieken. Daarnaast is ze druk met de organisatie van de Wielerronde van Epe. "Ja, ik heb wel veel energie, ja."

EPE - Een gedreven sportvrouw met een enorme voorliefde voor wielrennen. Zo zou je haar wel kunnen typeren. Vandaar ook dat die hobby ooit haar werk werd. Wielrennen, maar ook hardlopen, vond ze altijd al prachtig om te doen. Maar Marieke van Altena wilde anderen eveneens graag begeleiden. Ze bedacht een cursus waarbij er, naast het fysieke deel, vooral aan het geestelijke aspect van de deelnemers gewerkt wordt. Ze sloot zich aan bij een bestaande concept (Mindful Run) en richtte zich, in overleg met die initiators, op een eigen ontwikkelde spin-off: Mindful Cycling. "Op dit moment zijn er zo'n veertig cursusleiders opgeleid die de 8-weekse Mindful Cycling-reeks geven aan wielrenners in den lande. Ze laten hen kennismaken met deze bijzondere manier van fietsen waarbij je fysieke en je geestelijke gestel zo veel mogelijk in evenwicht gebracht wordt." Ook persoonlijk ervaart de Epese steeds weer hoe belangrijk dat is. Een paar weken geleden reed ze in acht dagen 1300 kilometer waarbij er zo'n 17.000 hoogtemeters verorberd moesten worden. De hoofdredacteur van het magazine Fiets (de hoofdsponsor van het evenement) dacht ooit dat The Ride wel iets voor haar zou zijn. Dit was het tweede jaar dat ze meedeed. "Ik ben fysiek niet de allersterkste. Toch blijkt dat je ook heel veel kunt bereiken als het in je hoofd goed op een rijtje zit." Het was een geweldige ervaring, vertelt de Epese die één van de slechts zeventien deelnemende vrouwen was. "Natuurlijk is het zwaar, maar de omgeving is fantastisch. Als je daar van kunt genieten, dan helpt dat. Uiteindelijk kun je meer dan je denkt." Toch staat sporten voor Marieke ook voor groei en progressie, dus in september wacht haar al weer een andere uitdaging: The Ride Dolomites waarbij je in 6 dagen 900 kilometer (15.000 hoogtemeters) door de Italiaanse Dolomieten rijdt. "Inderdaad wel zwaarder, maar daardoor ook erg gaaf." Voordien helpt ze mee met hét fietsevenement van de regio: de Wielerronde van Epe. "Mathijs Wagenaar en Ton de Pie hebben me benaderd. Ik vind het een geweldig sportevenement dat moet blijven bestaan. Ik houd me onder andere bezig met binnenhalen van sponsors." De 43e editie wordt donderdag 12 juli verreden. Om 18.30 uur gaat de sportklasse van start, om 20.00 uur volgen de amateurs. De start-finish is op het Eper horecaplein. Info: www.facebook.com/WielerrondeEpe

Meer berichten