Meester-goudsmid Nancy Postuma in haar atelier aan de Loswal in Wapenveld waar ze sinds kort is gevestigd. Ze werkt op afspraak in haar atelier maar ook aan huis.
Meester-goudsmid Nancy Postuma in haar atelier aan de Loswal in Wapenveld waar ze sinds kort is gevestigd. Ze werkt op afspraak in haar atelier maar ook aan huis. (Foto: Jan Nitrauw )

Goudsmid Nancy geeft emotie vorm

"Het liefste maak ik herinneringssieraden. Met mijn handen kan ik dan de emoties van mensen vorm geven, zowel vrolijke als verdrietige". Dat zegt Nancy Postuma, sinds kort als meester-goudsmid gevestigd aan de Loswal in Wapenveld.

WAPENVELD - Terwijl de kinderen spetteren in het Apeldoorns kanaal – 'een prachtige speelplek' – , laat Nancy haar atelier zien. Een overzichtelijke plek, potjes met stenen en schelpen, een brander, hamers en verschillende aambeelden. En dat allemaal omdat Nancy heel graag iets exclusiefs maakt waarvan de bezitter dagelijks geniet. Dat leidde tot haar keus om goudsmid te worden. Waar anders dan in zilverstad Schoonhoven volgde ze de opleiding en behaalde ze haar meestertitel en het recht om haar eigen meesterteken te voeren op elk sieraad dat ze maakt.
Het maken van herinneringssieraden is haar specialiteit. "Het kan gaan om een haarlokje, een tandje maar ook om een bijzondere steen die gevonden is tijdens een vakantie. Ik laat mensen hierbij hun verhalen vertellen en vindt het bijzonder dat ik dan deel mag uitmaken van dat verhaal. Een sieraad is emotie. Om die emotie te vangen is het eerst belangrijk om vooral te luisteren. Zo ontdek ik wensen en beleef het juiste gevoel. Dat gevoel neem ik mee tijdens het ontwerpen en maken van het sieraad", legt Nancy gedreven uit. Daarbij helpt natuurlijk dat Nancy al ruim twintig jaar ervaring heeft en gerenommeerde leermeester heeft gehad. "Ik kwam bijvoorbeeld veel bij Bram van Loosdrecht in Hattem', vult ze aan. Ze gaat dan ook geen enkele opdracht uit de weg. Of het nu gaat om trouwringen, halsskettingen, oorbellen, armbanden of een sieraad met bedrijfslogo, elke opdracht is bij haar letterlijk en figuurlijk in prima handen.
Maar ook beheerst ze uiteraard zaken als repareren en herstellen van sieraden. "Ook krijg ik regelmatig te maken met bijzondere vragen. Zoals mensen die gebruikte sieraden om willen laten vormen naar een ander ontwerp. Dochters die de sieraden van hun moeder willen moderniseren of zelfs het volledig omsmelten", legt ze uit. Maar ook mensen die een volledig nieuw sieraad willen laten maken, zijn uiteraard welkom. Haar website geeft een breed scala voorbeelden van vaardigheden. Daarbij werkt Nancy met veel verschillende materialen, goud, zilver of staal, het is allemaal mogelijk. De Wapenveldse goudsmid werkt op afspraak en dat kan in haar atelier, als klanten minder mobiel zijn, komt ze ook gewoon aan huis om informatie te geven.

www.atelier585.nl

Meer berichten