Meer dan vijftig kinderen genieten met volle teugen van het Tentenkamp van de Speeltuinvereniging Emst. Foto: Dennis Dekker
Meer dan vijftig kinderen genieten met volle teugen van het Tentenkamp van de Speeltuinvereniging Emst. Foto: Dennis Dekker (Foto: )

Speeltuin Emst nog altijd erg populair

De speeltuin ligt enigszins verscholen tussen de huizenrijen. Toch weet menig Emstenaar de plek bijna blindelings te vinden. Was het niet zo omdat ze er ooit zelf al speelden toen ze kleiner waren, dan komt het wellicht vanwege hun eigen kinderen die zich er wekelijks vermaken. De vrijwilligers van de 56-jarige (!) Speeltuinvereniging Emst houden talloze activiteiten voor de jeugd van 4 tot en met 12 jaar. Het evenement waar menig Emster kind weken naartoe leeft? Het welbekende Tentenkamp, afgelopen weekend was het zover.

EMST - Naast de kinderen, leven veel ouders hier trouwens ook naartoe, vertelt Ria Dijkhof, voorzitter van de Speeltuinvereniging Emst, lachend. "Die brengen hun kinderen op vrijdagmiddag rond een uurtje of vier. Ze helpen nog even met het opbouwen van de tenten en hebben vervolgens een lekker avondje voor zichzelf, hahaha. Dat hoor ik erg vaak. Wij vinden het allemaal prima. We merken dat de kinderen hier enorm genieten."
Naast Ria wordt het bestuur van de speeltuinvereniging gevormd door Carla Bijsterbosch, Ine de Weerd, Erica Dezijn, Jizo van der Valk, Michel Bos en Harry Dijkhof. Eerstgenoemde is al 14 jaar de voorzitter, laatstgenoemde is haar echtgenoot. Erg leuk zo'n betrokken echtpaar. Dan zullen hun eigen kinderen ooit ook wel enorm van deze speeltuin genoten hebben, toch? Ria reageert: "Nee, want we hebben geen kinderen." Aha, dat maakt de rol van dit echtpaar extra bijzonder, reageert de schrijver dezes. Al denkt Ria daar zelf heel anders over. "Nee hoor, wij vinden het gewoon prachtig om deze dingen te doen voor de Emster kinderen. Als je ziet hoe ze genieten, dan doet je dat wat." Woon je in Emst en wil je lid worden? Dan kan, vertelt Ria Dijkhof: "Dat kost slechts 15 euro per jaar per gezin."

Daar waar andere speeltuinverenigingen in de gemeente vrijwel allemaal gestopt zijn, is deze in Emst nog altijd erg populair. Naast de speeltuin zelf (geopend tussen maart en de herfstvakantie) worden er diverse knutselmiddagen voor de jeugd georganiseerd. Het tentenkamp in juni is de spreekwoordelijke klap op de vuurpijl. Afgelopen weekend waren er zo'n vijftig kinderen die van vrijdag op zaterdag meededen. "Wel of geen lid van de speeltuinvereniging, dat maakt niet uit." Iedereen is welkom. De kids zijn uitgelaten. Vlak voor het avondprogramma zitten ze onder een grote partytent te wachten op verdere instructies van het bestuur en de groep vrijwilligers die helpen. "Wat gaan we doen? Wát gaan we doen? Wát gaan we doen!!" De enthousiaste kids schreeuwen het uit. Het programma wordt opgesomd. "Voor de overnachting in de speeltuin, gaan jullie spelletjes doen op het nabijgelegen grasveld. Daarna is Rinze Seinstra als dj gevraagd om de muziek te verzorgen. Morgenochtend volgt er een stevig ontbijt en jullie kunnen allemaal ook nog meedoen met een bingo." De ruim vijftig kelen juichen. Dát gaat leuk worden! En wat blijkt? Leuk werd het. Maar dat kan ook haast niet anders met zo'n enthousiast stel vrijwilligers.

Meer berichten