Conservator Kristian Kreeft toont het 'Kransvaasje met voorjaarsbloemen' bij het grotere 'Bloemstuk met rode papavers'. Foto Voerman Museum Hattem
Conservator Kristian Kreeft toont het 'Kransvaasje met voorjaarsbloemen' bij het grotere 'Bloemstuk met rode papavers'. Foto Voerman Museum Hattem (Foto: Voerman Museum Hattem)

Schilderijen na restauratie weer tip top

Door onze redactie

Voerman Museum Hattem

Het Voerman Museum Hattem heeft onlangs twee schilderwerken van Jan Voerman junior laten restaureren. Zo'n restauratie is een ingrijpende klus, conservator Kristian Kreeft van het Voerman Museum Hattem vertelt in onderstaand verhaal wat daar voor een museum allemaal wel niet bij komt kijken.

HATTEM - In 1986 publiceerde de ICOM (Internationale Museumraad) een document waarin een reeks globale richtlijnen werd vastgelegd, bedoeld als houvast voor museaal beleid in binnen- en buitenland op het gebied van onder meer collectie, kennisoverdracht, publieksbereik en onderzoek. Deze zogeheten Ethische Code voor Musea werd in 2004 geheel vernieuwd.
De achterliggende gedachte is dat deze code gebruikt dient te worden als leidraad, zodat musea en medewerkers op elk niveau (lokaal, regionaal, nationaal of zelfs internationaal) zich op een professionele, integere manier in kunnen zetten voor beheer en behoud van 'ons' erfgoed.

Collectie

Een collectie goed verzorgen is een belangrijke taak die uit meerdere aspecten bestaat. Vanzelfsprekend moet de beveiliging op orde zijn en dienen temperatuur en luchtvochtigheid in de tentoonstellingsruimte goed gereguleerd te worden.
Ook restauraties maken onderdeel uit van het omvangrijke takenpakket. In de meeste gevallen gebeurt dit echter achter de schermen, en zullen bezoekers alleen het eindresultaat kunnen bewonderen.
Soms bedenkt een museum een interactieve methode om mensen bij dit proces te betrekken: zo kan men momenteel in het Mauritshuis te Den Haag meekijken hoe een van de topstukken aldaar gerestaureerd wordt op zaal, in een speciaal voor dat doel ingericht atelier.

Jan Voerman

Het Voerman Museum Hattem kan weliswaar niet zo groots uitpakken, maar zorgt er wel voor dat bezoekers geïnformeerd worden over zaken rondom de collectie.
Recentelijk zijn twee werken van Jan Voerman Junior gerestaureerd, naar aanleiding van een beschadiging aan zijn grote Bloemstuk met rode papavers. Dat bood de gelegenheid om ook Kransvaasje met voorjaarsbloemen, die enige slijtage vertoonde langs de randen, op te laten knappen. Gedurende de afwezigheid van deze werken bleven de plekken aan de wand leeg, met uitzondering van een korte toelichting. De restauratie bestond, naast het herstellen van de beschadiging aan het Bloemstuk, ook uit het schoonmaken van beide schilderijen waardoor ze er weer fris uitzien. Deze fraaie bloemen van Junior zijn weer tip top in orde, klaar voor de toekomst.

Rozen

Tot en met 15 oktober 2018 is de tentoonstelling Schot in de Roos te bekijken. De tentoonstelling in het museum in Hattem toont rozenstillevens van onder andere Jan Voerman sr., Jan Voerman jr., Jo Koster, Hubert Bellis, Leon Londot en Theo van Oorschot.

Meer berichten