Wethouder Meijer richt zich tot Reinie en Beerd Volkers en tot Mirjam de Kunder en Jacques Augustinus van Zoethout Hattem.
Wethouder Meijer richt zich tot Reinie en Beerd Volkers en tot Mirjam de Kunder en Jacques Augustinus van Zoethout Hattem. (Foto: )

Zoethout aan de slag bij watermolen

Door Jan Nitrauw

Onontdekte locatie bruist van leven

Met het in werking stellen van het nieuwe roestvrijstalen waterrad bij de watermolen van Volkers aan de Beeklandseweg, heeft Heerde er een toeristische attractie bij. Bemenst dankzij Zoethout Eigen Werk uit Hattem, de organisatie die mensen met een beperking verschillende vormen van dagbesteding aanbiedt.

HEERDE - "Dit is een prachtige maar eigenlijk onontdekte plek in Heerde. Het is geweldig dat onze mensen hier aan de slag kunnen op deze koffieplek om de passanten koffie, thee met wat lekkers en een lunch aan te bieden", aldus Jack Augustinus namens Zoethout.
Hij beet het spits af in de openingsplechtigheid waarvoor de wethouders Jan Berkhoff en Wolbert Meijer aanwezig waren. De eerste om zijn grote waardering uit te spreken over de maatschappelijke functie die het complex nu heeft gekregen. "Het aanbieden van zorg en opvang voegt veel toe aan deze lokatie. Mensen hebben net dat zetje nodig om te kunnen functioneren in de maatschappij", aldus Berkhoff. Zijn collega Meijer had veel bewondering voor wat er door Beerd Volkers en zijn vrouw tot stand is gebracht. "Een jaar geleden was het nog een puinhoop. Je had wel een droom maar nog geen plan. Op deze manier voeg je heel wat toe aan de waterbeleving op de Veluwe en dat dat beleefbaar maken gebeurd in samenwerking met Zoethout is helemaal geweldig", zei wethouder Meijer.

Missie

Beerd Volkers zelf hoorde de loftuigingen met veel genoegen aan. "Het is gelukt dankzij de samenwerking en de steun van heel veel partners. Mijn missie is om deze watermolen te behouden. Daar kan het nieuwe waterrad dat elektriciteit opwekt een rol in gaan vervullen", is zijn overtuiging.
De fraters van klooster Hulsbergen in Wapenveld krijgen in 1499 van Hertog Karel van Gelre het recht om de watermolen te exploiteren. Volkers heeft nu een stichting opgericht en de opbrengst van de opgewekte elektriciteit gaat in een fonds om bij te dragen aan de onderhoudskosten van het prachtige complex.

Meer berichten