Dominique Kraan uit Hattem bij de Ford Fiesta Sprint Cup in het Belgische Zolder. Foto: Roel Louwers
Dominique Kraan uit Hattem bij de Ford Fiesta Sprint Cup in het Belgische Zolder. Foto: Roel Louwers (Foto: Roel Louwers PhotoReplay)

Dominique Kraan gaat als een speer

Sommige verhalen komen wel heel bijzonder tot stand. Daar waar ik weken geleden al eens een gesprek had met de talentvolle 17-jarige autocoureur Dominique Kraan uit Hattem, wordt zijn prijzenkast almaar voller en racet hij wedstrijd na wedstrijd. Vorige week bijvoorbeeld was hij één van de talentvolle deelnemers tijdens de Ford Fiesta Sprint Cup in het Belgische Zolder. Vanaf het circuit kreeg ik meerdere enthousiaste appjes en filmpjes toegestuurd over het verloop.

HATTEM - Dominique Kraan is een waar racetalent. Weet ook vader Johan. Hij heeft de afgelopen tijd dus veel geld geïnvesteerd in een eigen raceteam waar zijn jonge zoon deel van uitmaakt. "Toch is het af en toe wel lastig om je hoofd boven water te houden als klein team. We zijn daarom erg afhankelijk van sponsoren. We hebben partijen nodig die geloven in Dominique. Onze ultieme wens? Binnen 3 jaar met een (eigen) raceteam meerijden tijdens de 24 uur van Le Mans."

Het talent is hard op weg om dat waar te maken. Hij wil nu zo veel mogelijk kilometers maken. Goede prestaties neerzetten, helpt dan wel, lacht Dominique. Het weekend in Zolder (afgelopen zaterdag was een uitgebreid verslag te zien op RTL7) bleek zeer succesvol voor de jonge coureur uit Hattem. Zo'n raceweekend begint op donderdag, vertelt hij. "Die dag staat alles in het teken van baankennis. Je moet soepel proberen te rijden, je moet mooie tijden neerzetten. Op donderdag bleek al dat ik met mijn tijden goed meekwam. Dát is voor mij ook de kick van autoracen. Je bent constant bezig om je eigen grenzen te verleggen, om je eigen rondjes te verbeteren. Natuurlijk is er concurrentie, maar voor een groot deel rijd je toch steeds tegen jezelf."
Op de vrijdag is er weinig te doen voor Dominique. "Dan zijn de monteurs bezig met de set up van de auto's. Ik ben met teamgenoten de filmpjes aan het bekijken die er tijdens de training gemaakt zijn. We leggen die beelden vervolgens 'over elkaar heen'. De één remt later, de ander geeft na een bocht juist eerder gas. Die kennis gebruik je, want zo word je beter."
De vrije trainingen vinden zaterdag plaats. "De dag begon goed. Maar uiteindelijk ging de pomp van de stuurbekrachtiging kapot. Die is vlak voor de kwalificatierace gerepareerd." Hij kwalificeerde zich als vierde. Op zondag was het racedag. "De start van de eerste race ging minder. Ik heb veel plekken verloren. In bocht 3 ben ik van plek 11 echter teruggekomen naar plek 7. Tijdens de race heb ik goede gevechten gehad. Het resultaat was een derde plek in mijn klasse. Bij race twee heb ik na de start geen plekken verloren. Al na een paar bochten vielen er grote gaten in het veld. Door een crash voor me was er een safetycar-situatie. Daarna ben ik voorin het veld gebleven."
Dominique werd hierdoor 2e in z'n eigen klasse, maar ook 2e algemeen. "Ik heb erg genoten van beide wedstrijden." Op 18 en 19 augustus doet De Hattemer mee aan de, gratis toegankelijke Gamma Racing Days op het circuit in Assen.

Meer berichten