Gedeputeerde Jan Markink, hier te gast bij de aftrap voor het WK Inlineskaten, vindt dat gemeenten te intern gericht zijn.
Gedeputeerde Jan Markink, hier te gast bij de aftrap voor het WK Inlineskaten, vindt dat gemeenten te intern gericht zijn. (Foto: Jan Nitrauw )

Provincie helpt bij aansluiting A28

Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland willen 3,9 miljoen gulden beschikbaar stellen voor de aansluiting op de A28 bij bedrijvenpark H2O in Hattemerbroek. Daarmee moet H2O aantrekkelijker worden voor de vestiging van bedrijven.

REGIO - Burgemeester Fred de Graaf van Heerde kondigde vorige week al aan dat er nieuws was te verwachten over H2O. En dat is er nu: de provincie Gelderland trekt de portemonnee voor de op- en afrit A28. Wethouder Auke Schippers van Hattem is blij met deze steun. "Nu krijgen we het eindelijk rond en kunnen we het bedrijvenpark goed in de markt zetten", liet Schippers weten. Belangrijk knelpunt voor de nieuwe aansluiting was de economische haalbaarheid. Als dat niet duidelijk is, hoeft een wijziging van het bestemmingsplan niet eens aangevraagd te worden. De gemeenten Oldebroek, Hattem en Heerde hebben elk een garantie van een miljoen euro afgegeven maar dat is niet voldoende. Het voorstel van GS moet het mogelijk maken deze hobbel te nemen. Nu wordt het bestemmingsplan verder uitgewerkt en dit najaar naar de gemeenteraden gebracht om het vast te stellen.

Samenwerking

De vraag is welke 'prijs' er betaald moet worden voor deze bijdrage. Natuurlijk kun je de gulle geste van GS los zien van de nadrukkelijke wens van de provincie Gelderland om de bestuurskracht in deze regio te versterken. In 2014 sneuvelde het fusieplan tussen Oldebroek, Hattem en Heerde. In het rapport 'Sterk Bestuur' dat werd gemaakt onder leiding van Fred de Graaf in opdracht van de provincie Gelderland, werd een opdeling van Oldebroek (Wezep en Hattemerbroek samen met Hattem en Heerde bij Zwolle) genoemd. De actualiteit is dat de provincie Gelderland de gemeenten Hattem, Heerde en Epe als noord-zuidverbinding tussen de sterke regio's Zwolle en Apeldoorn ziet.

Jan Markink

Begin april kondigde het college van b en w Heerde een bezoek aan van een provinciale delegatie onder leiding van Gedeputeerde Jan Markink die zowel financiën als bestuurlijke samenwerking in zijn portefeuille heeft. Die liet begin april ook weten dat gemeenten te intern gericht zijn en te weinig samenwerken. Dat moet veranderen. Markink heeft daarvoor ook een drukmiddel: veel plannen van gemeenten worden financieel ondersteunt door de provincie. Gemeenten die niet willen samenwerken, kunnen fluiten naar provinciaal geld, En dus is de conclusie dat bij het uitgangspunt 'voor wat, hoort wat' er ook stappen gezet zijn in de bestuurlijke samenwerking. Vraag is dan hoe de inwoners bij dit proces betrokken worden. Natuurlijk, de nieuwe gemeenteraden zijn nog maar net uit de startblokken. Maar het creëren van draagvlak is minstens zo belangrijk als financiële ondersteuning. Draagvlak heeft alleen kans van slagen als de inwoners van meet af aan in het proces worden mee genomen en het uiteindelijke doel van het proces helder wordt neer gezet.

Meer berichten