Mantelzorger Dineke Wijnhoud (links) en cliëntondersteuner  Gerrita Elskamp, spraken met de wethouder over het belang van mantelzorgers.
Mantelzorger Dineke Wijnhoud (links) en cliëntondersteuner Gerrita Elskamp, spraken met de wethouder over het belang van mantelzorgers. (Foto: )

'Dankbare blik is beloning voor je werk'

"Hoe lastig het soms ook is, je maakt het verschil in een leven van een individu. Wanneer je af en toe een dankbare blik ontvangt, is dit al prachtig. Dát is de ware beloning voor alles wat je doet." Aan het woord is Dineke Wijnhoud, mantelzorger van haar schoonvader. Toch kan ze ook aanspraak maken op een financiële beloning (100 euro) die de gemeente Epe jaarlijks uitlooft aan mantelzorgers.

epe - Mantelzorg is onbetaalde, vaak langdurige, zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. In de gemeente Epe zijn 8210 mantelzorgers bekend in de leeftijd van 15 jaar en ouder, vertelt Gerrita Elskamp, cliëntondersteuner mantelzorg bij Koppel-Swoe. "Naast de professionele zorg, is het voor veel mensen heel fijn om in hun naaste omgeving iemand te hebben waar ze eveneens op terug kunnen vallen." Voor de hulp die mantelzorgers verlenen aan hulpbehoevende naasten kunnen ze bij de gemeente Epe jaarlijks een financieel compliment van 100 euro per zorgvrager ontvangen. Deze beloning wordt sinds 2015 door de gemeente uitgereikt. Volgens wethouder Lia de Waard–Oudesluijs, die onder meer zorg en ondersteuning in haar portefeuille heeft, geeft die 'mantelzorgwaardering een extra blijk van erkenning'. "Mantelzorgers zijn zeer belangrijk. Voor velen is het uit naastenliefde geboren en wellicht dus vanzelfsprekend om te doen. Maar de gemeente is zeer blij met het werk van die mantelzorgers. Daarom vinden wij dat er een extra 'dankjewel' van ons af moet komen." Mantelzorgers zelf zijn vaak nog te bescheiden om een dergelijke aanvraag te doen, denkt Wijnhoud. "Je vindt het normaal dat je voor anderen zorgt." Toch is de zorg vaak ook best zwaar. Het is hulp die veel verder gaat dan even oppassen op kleinkinderen of een keertje koken voor je ouders. Elskamp hoopt dus dat veel mantelzorgers zich zullen aanmelden voor het financieel compliment. "Bent u mantelzorger? Of kent u iemand die deze waardering verdient? Neem dan contact met me op via tel.: 0578-676767 of email: g.elskamp@koppelswoe.nl)."

Meer berichten