Vrijwilliger Freek de Weerd en voorzitter Grietje Rorije sturen een SOS bericht de wereld in om meer mensen aan de slag te krijgen.
Vrijwilliger Freek de Weerd en voorzitter Grietje Rorije sturen een SOS bericht de wereld in om meer mensen aan de slag te krijgen. (Foto: )

SOS Dahliavereniging: mensen nodig!

Bij de ingang van de tuin van de Dahliavereniging Heerde hangt een vel papier met een SOS-bericht. De vereniging is op zoek naar vrouwen en mannen die de handen uit de mouwen willen steken. Eigenlijk is het een buitenkansje om tussen de schitterende bloemen een deel van de vrije tijd door te mogen brengen met voor het lichaam gezonde werkzaamheden.

HEERDE - "De afgelopen tijd zijn ons enkele vaste vrijwilligers ontvallen. Anderen kunnen door het toenemen van de leeftijd niet meer doen wat ze graag zouden willen doen. Vandaar onze noodkreet, want we willen dolgraag doorgaan met onze activiteiten", vertelt Grietje Rorije, sinds maart voorzitter van de vereniging. Die door haar genoemde activiteiten zijn er niet alleen voor de eigen vereniging. Grote evenementen als de Truckersdag en het Wapenveldse Bloemencorso zijn eigenlijk ondenkbaar zonder de inbreng van de prachtige bloemstukken. Maar ook shows en andere activiteiten komen in de knel. Reden is dat enkele vaste vrijwilligers weg zijn gevallen. Bij anderen stijgt de leeftijd en dat geeft beperkingen in het uitvoeren van de werkzaamheden. Vandaar het SOS-bericht want de nood is hoog.
En dat terwijl er sprake is van een letterlijk maar ook figuurlijk bloeiende vereniging. "Vorig jaar nog hebben we onze schuur vervangen", meldt vrijwilliger Freek de Weerd die heel wat tijd 'op de tuin ' doorbrengt, zoals dat heet. "En de sfeer is geweldig, zo van 'hier maai plat proat'n. Echt gemoedelijk", vertelt Grietje. En dat is al jaren zo. De Heerder Dahliaverenging heeft al een rijke historie sinds de oprichting in 1961. Aan de Brinklaan werd een eerste tuin in gebruik genomen en jaarlijks werd een show gegeven.

Prinses Magriet

Het jaar 1967 bracht maar liefst 14.000 mensen naar Heerde voor een gecombineerde show van fuchsia's en dahlia's in samenwerking met de ondernemers. Onder de gasten ook hoog bezoek: Prinses Magriet en mr. Pieter van Vollenhoven. Daarna volgde de organisatie van de Hemito, een begrip in de regio en dahliaminnend Nederland.

De dahliatuin van nu kent ook de gevolgen van de droogte, de dahlia's zijn vroeg in bloei maar lager. Ook konden bedden niet aangevuld worden. "We konden onze stekken altijd in een kas op Wendhorst op laten groeien maar die is verdwenen. Eigenlijk moeten we ook nog een kas van tien bij drie meter hebben", zegt De Weerd. Maar nog gewenstier zijn dus vrijwilligers. Elke dinsdag is een groep van zeven mensen actief, daar zouden er een stuk of vijf bij moeten en dat hoeft niet perse op de dinsdagmorgen. Overleg over een ander moment is ook mogelijk. Om te schoffelen, de planten van dieven te ontdoen, om bloemen te snijden en bloemstukken te maken. En dus zijn er vooral letterlijk werkende leden nodig. Enorme shows zijn niet meer mogelijk, wel dienstverlening aan de verzorgingstehuizen, Truckersdag en Bloemencorso. Wie meer wil weten kan terecht bij Grietje Rorije via tel. 06-20063128

Meer berichten