Vrijwilliger Frits Redeker toont een van de kogels, die in de vitrine in de kelder van het museum worden bewaard. Foto Voerman Museum Hattem.
Vrijwilliger Frits Redeker toont een van de kogels, die in de vitrine in de kelder van het museum worden bewaard. Foto Voerman Museum Hattem. (Foto Voerman Museum Hattem.)

Hattem grijpt naar de wapens

Hattem heeft een bewogen middeleeuwse geschiedenis. En daarbij greep men regelmatig naar wapens. In het Voerman Museum Hattem zijn daar verschillende voorbeelden van te vinden, zo wijst vrijwilliger Frits Redeker naar de vondsten die in de kelder van het museum worden geëxposeerd.

HATTEM - Zeg Hattem en Middeleeuwen en menigeen denkt natuurlijk aan de burcht Dikke Tinne. Deze burcht met zeven meter dikke muren - de dikste muren van Nederland - verrees aan het begin van de vijftiende eeuw in opdracht van hertog Willem van Gelre. De burcht speelde een belangrijke rol tijdens het beleg van Hattem door de Spanjaarden in 1580. De Dikke Tinne raakte daarna in verval en in 1778 werd de overgebleven ruïne met de grond gelijk gemaakt en de bijna twee miljoen bakstenen verkocht.
Omdat er in 1989 plannen waren voor de aanleg van een ondergrondse parkeergarage verrichtte de Vereniging Heemkunde Hattem toen opgravingen op de plek waar de burcht heeft gestaan. En dat leverde een fraaie collectie historische vondsten op. Er werden veel resten van middeleeuws wapentuig aangetroffen die in het Voerman Museum Hattem een plaatsje hebben gekregen. In de kelder van het museum krijgt de bezoeker zo een aardige indruk, met welke wapens de middeleeuwse Hattemers zich teweer stelden. Zo liggen er in de vitrine er drie haakbussen uitgestald, middeleeuwse handvuurwapens die met een lont werden afgeschoten. Aan de loop zat een haak, waarmee het wapen aan een muur konden worden vastgezet. Er is het restant van een kanonsloop te zien en ronde kogels in verschillende soorten en maten.
Naast het 'schietgereedschap' behoren de restanten van de nodige slag- en steekwapens tot de museumcollectie. Zoals een nierdolk, bijlen, gevesten van een degen en een dolk, resten van een ruiterspoor en van een harnas. Opvallend zijn zeker ook de overblijfselen van een middeleeuwse helm. Deze strijdlustige collectie maakt nog maar eens duidelijk dat middeleeuws Hattem niet met zich liet spotten en zich zonodig manhaftig verdedigde.

Meer berichten