De camperplaatsen bij de haven van Hattem zijn erg in trek. Er kunnen tot 31 augustus tien campers meer staan.
De camperplaatsen bij de haven van Hattem zijn erg in trek. Er kunnen tot 31 augustus tien campers meer staan. (Foto: )

Camperplaats bij haven Hattem razend populair

Hattem - "Ik heb meer werk met het uitleggen aan mensen dat we vol zitten dan aan de gasten die er zijn". Daarmee tekent René Jorna van jachthaven IJsselmarina de overweldigende belangstelling voor de camperplaatsen bij de jachthaven in Hattem. Hij is dan ook bijzonder blij met de pilot waarbij er in plaats van 20 nu 30 campers langs het Apeldoorns kanaal kunnen staan.

(door Jan Nitrauw)

René en Marie-Sophie Jorna hebben momenteel de handen vol. Het is hoogseizoen en dat is te merken aan de bezetting van ligplaatsen en de camperplekken: beide zijn volledig bezet. Bij elke boom langs de camperplekken staan dan ook de tuinsets. "Het aantal campers in Nederland groeit snel en dat merken we hier ook. De camperplekken in Hattem zijn bijzonder populair. "De campers staan hier bij de haven met alle levendigheid van dien en dicht bij een gezellig stadscentrum met leuke winkeltjes. We krijgen ook veel complimenten over de omgeving van Hattem waar het schitterend fietsen en wandelen is. En ook de busverbinding met Zwolle is een prima voorziening en wordt veel gebruikt", legt René Jorna uit.

De gemeente en de exploitant van de jachthaven, IJsseldelta Marina, organiseren de komende tijd dan ook een pilot met de uitbreiding van de camperplaatsen bij de jachthaven. Het gaat om de periode van 20 juli tot en met 31 augustus, tijdens het hoogseizoen voor campers. Uitbreiding van de camperplaatsen is al langer een wens van de exploitant. Doel van de pilot is dat zowel de gemeente als de exploitant kunnen beoordelen of de uitbreiding wenselijk is en of het aanvragen van een omgevingsvergunning hiervoor zinvol is.

De campermarkt blijft groeien, momenteel telt Nederland al zo'n 100.000 campers en de locaties waarop je terecht kunt groeien ook snel. De uitbreidingsplaats, in het verlengde van de huidige camperplaatsen, is bedoeld als overloop voor deze piekmomenten. De uitbreiding van de camperplaatsen lijkt zowel voor de jachthaven als voor de ondernemers in de binnenstad een positieve ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt namelijk dat men per camper gemiddeld tussen de 67 en 90 euro per dag spendeert bij lokale middenstand. De gemeente wil ook graag beoordelen of de toename van de camperplaatsen eventuele nadelen oplevert. Te denken valt aan de impact op de ruimtelijke kwaliteit en of het verminderen van het aantal openbare parkeerplaatsen aan de kade leidt tot knelpunten.

Om input te krijgen tijdens de pilot kunnen Hattemers, maar ook camperaars en andere geïnteresseerden, reageren op de pilot via een online formulier op www.hattem.nl/camperplaatsen. Ook wordt de commissie ruimtelijke kwaliteit om haar inbreng gevraagd. Door de uitbreiding van de camperplaatsen is het niet mogelijk om aan de Loswal te parkeren, daar krijgen nu tien campers een plek. Men kan gebruik maken van de parkeerplaats parallel aan de Geldersedijk.

Joop de Haan
Meer berichten