Wethouder Auke Schipper (l) en Dick Stoppelenburg ondertekenden de overeenkomst voor zonnepanelen op de gymzaal aan de Spoorstraat
Wethouder Auke Schipper (l) en Dick Stoppelenburg ondertekenden de overeenkomst voor zonnepanelen op de gymzaal aan de Spoorstraat (Foto: Gemeente Hattem )

Zonnepanelen op gymzaal Spoorstraat

Hattem - De gemeente en energiecoöperatie Powered by Hattem werken samen aan een zonnepanelenproject. De gemeente stelt het dak van de gymzaal aan de Spoorstraat ter beschikking aan Powered by Hattem. Die gaat de zonnepanelen plaatsen. Inwoners van Hattem krijgen de gelegenheid om certificaten te kopen en zo deel te nemen aan dit project dat groene stroom gaat leveren.

(Door Jan Nitrauw)

De gemeente stelt niet alleen het dak beschikbaar, om het project te steunen werden ook de eerste twintig certificaten afgenomen. Een en ander werd uitgelegd tijden de ondertekening van een overeenkomst door wethouder Auke Schipper en Dick Stoppelenburg namens Powered by Hattem. Het project is een vervolg op eerder gemaakte afspraken. In december 2017 ondertekenden de gemeente en Powered by Hattem een samenwerkingsconvenant. In dit convenant spraken zij af om samen te werken aan klimaatneutraal gemeentelijk vastgoed. De overeenkomst over het plaatsen van zonnepanelen op de gymzaal is hierin een eerste stap. Wethouder Auke Schipper is blij met de ontwikkeling: 'Dit college vindt duurzaamheid heel belangrijk. Duurzaamheid kun je op veel verschillende manieren invullen, zoals bijvoorbeeld zorgvuldig omgaan met grondstoffen en energie. Met deze overeenkomst zetten we een belangrijke eerste stap naar het klimaatneutraal maken van de gebouwen die wij als gemeente bezitten. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om een prachtig initiatief als Powered by Hattem te ondersteunen. Ik hoop dat veel Hattemers in de komende tijd deelnemen aan dit project en toekomstige projecten.'

Ook Dick Stoppelenburg van Powered by Hattem is enthousiast: 'Met deze overeenkomst kunnen we 188 zonnepanelen plaatsen op het dak van de gymzaal. Inwoners van Hattem uit hetzelfde en de naastgelegen postcodegebieden kunnen certificaten afnemen. Het gaat om de postcodes: 8051, 8052, 8091 en 8191. Eén certificaat kost 250 euro en staat ongeveer gelijk aan één zonnepaneel. Met deze investering kunnen deelnemers een deel van hun energiebelasting terug krijgen. Op deze manier is duurzaam investeren ook mogelijk voor mensen die bijvoorbeeld geen duurzame maatregelen kunnen treffen voor hun eigen (huur-)huis". Opzet is dat de gemeente en Powered by Hattem verder gaan werken aan soortelijke projecten. Ook zit Powered by Hattem in een Gelders overleg om energie te generen met waterkracht uit de IJssel.

Powered by Hattem werd eind 2016 opgericht en is een coöperatie met als doel Hattem in 2030 zelfvoorzienend te maken als het gaat om energie. Leden, alleen inwoners van Hattem, kunnen certificaten kopen a 250 euro en dat geld wordt geïnvesteerd in projecten in Hattem. Informatie kan men krijgen via onderstaande website.

www.poweredbyhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten