Festivaldirecteur Dolly Verhoeven aan het woord tijdens de afsluiting. (foto: Jan Adelaar)
Festivaldirecteur Dolly Verhoeven aan het woord tijdens de afsluiting. (foto: Jan Adelaar) (Foto: )

Grenzen verlegd door Erfgoedfestival

Regio - Het erfgoedfestival Over Grenzen is vorige week feestelijk afgesloten tijdens het dialectfestival Grenze(n)loos Plat(t) in Lievelde. De invloed van de Gelderse grenzen op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland stond twee maanden lang in de schijnwerpers.

Ruim 100 deelnemers organiseerden zo'n 300 activiteiten in Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Bezoekers waarderen de activiteiten van het festival met 4,2 sterren (op een schaal van 1 tot 5 sterren). Bekijk de aftermovie voor een sfeerimpressie.

Het drukbezochte dialectfestival in Lievelde was een toepasselijke afsluiting van het erfgoedfestival. Bezoekers en artiesten beleefden aan de hand van muziek, theater, poëzie en verhalen hoe verbindend de gemeenschappelijke taal en cultuur tussen bewoners aan beide zijden van de grens kan zijn. Alle optredens waren in het Nedersaksisch dialect.

Naast Gelderse organisaties zijn er ook Limburgse en Duitse uitgenodigd om een festivalactiviteit te organiseren. Eens vormden delen van deze gebieden samen met Gelderland het hertogdom Gelre. Aan de hand van fiets- en wandelroutes, tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en theatervoorstellingen ontdekten bezoekers de gezamenlijke geschiedenis. "Ik ben me weer meer bewust geworden van het verschuiven van de grenzen door de eeuwen heen", zegt een bezoeker.

Voor kinderen was RoMeincraft een leuk en leerzaam game-event. Ze leerden hoe Gelderland er in de Romeinse tijd uitzag. Samen met archeologen, gameprofessionals en andere kinderen bouwden zij in de game Minecraft aan 'Romeins Gelderland'. In Virtual Reality konden ze hun bouwwerken bekijken. "Ik vond het het leukst om de gebouwen in VR te bekijken", zegt een van de jonge deelnemers. Naast RoMeincraft waren er ook speciale kinderrondleidingen en familiespellen.

Een aantal activiteiten loopt nog door, bijvoorbeeld de fiets- en wandelroutes. Ook de Fietsen over Grenzen-route langs de grens van hertogdom Gelre blijft beschikbaar.

Joop de Haan
Meer berichten