Iedere inwoner in historische kledij kan mee doen aan de historische optocht als sluitstuk van het Dikke Tinnefestival. (Archieffoto Hattem 700)
Iedere inwoner in historische kledij kan mee doen aan de historische optocht als sluitstuk van het Dikke Tinnefestival. (Archieffoto Hattem 700) (Foto: Archieffoto Hattem 700 )

'Dikke Tinne' staat weer in de steigers

Hattem - Hij was een held op Europese slagvelden, in Italië stond zelfs de Oostenrijkse keizer Maximilliaan aan zijn ziekbed. Toch hing graaf Jan de II van Wassenaar twee jaar gevangen in een toren van de Dikke Tinne in Hattem als gevangene van Hertog Karel van Gelre. Op het Dikke Tinnefestival van 22 september is deze gebeurtenis het thema van een Middeleeuws schouwspel.

(Door Jan Nitrauw)

De Gelderse troepen onder leiding van Hertog Karel van Gelre huden in 1512 een plundertocht in Amsterdam. Ze steken daar meer dan 300 schepen in brand. Jan de II is voor de duvel niet bang en als bevelhebber van de verdediging van Holland, zet hij de achtervolging in op de Gelderse hertog. Maar het leger van Jan de II wordt verslagen en Jan zelf wordt gevangen genomen. Uiteindelijk laat Hertog Karel van Gelre hem opsluiten in een hangende kooi in de Dikke Tinne in Hattem. Hij wordt alleen omlaag gehaald om wat te eten en te drinken. Eind oktober 1514 komt hij weer vrij. Maar dat pas nadat de stad Amsterdam een losgeld van 20.000 gulden heeft betaald.

Op initiatief van Evert van Olst heeft een werkgroep in Hattem 'de kooi van Wassenaar' nagebouwd. Op het Dikke Tinnefestival zal deze aanwinst centraal staan in een historisch schouwspel. Vanaf 14.00 uur wordt de gevangenneming en insluiting van de Hollandse legeraanvoerder, graaf Jan de II van Wassenaar, nagespeeld. De gevangene zal door de stad worden gereden en uitgejouwd door het publiek. Bij dit schouwspel zijn betrokken: graaf Jan van Wassenaar, hertog Karel van Gelre en zijn legeraanvoerder ridder Maarten van Rossum, de drost van Hattem Machiel Ernst van Bamberg, de Schout van Hattem en schutters van het Sint Anna schuttersgilde. Ook de burgemeester van de stad Amsterdam verschijnt ten tonele om graaf Jan vrij te kopen. Graaf Jan heeft van 1512 tot 1514 gevangen gezeten in de grote toren van slot De Dikke Tinne.

Het schouwspel is één van de onderdelen van weer een groots festival in de binnenstad van Hattem.Tijdens dit unieke Middeleeuwse festival gaan bezoekers terug in de tijd met muziek van weleer, theater, nostalgische verhalen, oude ambachten, ridders en jonkvrouwen, lichtekooien, kinderspelen en kookkunsten. Wegens succes wordt dit jaar weer de brocante fair toegevoegd. Nieuw dit jaar is het historische Hattemse theaterspektakel over de Kooi van Wassenaar. Rondom de Kerk worden een aantal tenten opgebouwd waar het dagelijkse leven in de Middeleeuwen wordt nagebootst. In de arena worden spannende demonstraties zwaardvechten gehouden. In de haven van Hattem ligt van 21 september tot 9 oktober het museumschip De Viking. Bijzonder is de historische optocht waarmee vanaf 16.45 uur het Dikke Tinnefestival wordt afgesloten. Daar kan iedere inwoner die in historische kledij is gestoken aan meedoen.

www.ronduithattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten