Alien Hansman is al tien jaar vrijwilliger bij Jazz Comes To Town. "Ik heb bijna geen editie gemist." (Foto: Dennis Dekker)
Alien Hansman is al tien jaar vrijwilliger bij Jazz Comes To Town. "Ik heb bijna geen editie gemist." (Foto: Dennis Dekker) (Foto: )

Serveerster van 'de jazz' in Epe

Epe - Het is een zaterdagmiddag in de zomer. Je wandelt door het centrum van Epe. Grote kans dat de livemuziek jou dan tegemoet schalt. Vijf zaterdagen achtereen serveert het team van Jazz Comes To Town (JCTT) diverse optredens uit aan hun vele enthousiaste bezoekers. Over serveren gesproken: wanneer je nieuwsgierig bent naar dat ene bandje en geniet van dat gratis toegankelijke optreden, dan is de kans minstens zo groot dat jouw bestelling wordt opgenomen door vrijwilliger Alien Hansman (50). Ze is hier al voor het tiende jaar actief als serveerster.

Door Dennis Dekker

"Zorgen voor anderen." Dat is voor Alien Hansman de reden waarom ze ooit koos voor dit vrijwilligerswerk. In het dagelijks leven is ze ambulant begeleider bij stichting De Passerel. "Ik zorg daar voor cliënten die een zware verstandelijke beperking hebben. Dat zorgen voor anderen, kan natuurlijk ook op een andere manier. Ik vind het daarom dus geweldig om vrijwilliger te zijn bij Jazz Comes To Town. Dit is echt genieten. Niet alleen van de muziek, maar ook van het samenwerken met die andere 25 vrijwilligers. En vanwege de leuke gesprekken met de mensen. Ik word daar echt vrolijk van.''

Wekelijks ziet ze ook veel vaste jazzliefhebbers terug. "Twee oudere broers bijvoorbeeld, zitten naast elkaar op dezelfde plek. Ze maken altijd even een praatje." Van diverse groepjes weet ze de bestelling zelfs uit het hoofd. "Dit vrijwilligerswerk wordt enorm gewaardeerd, merk ik. Er is zelfs wel eens een mevrouw geweest die me een armbandje cadeau deed. Bijzonder toch?" De afgelopen jaren miste ze dus ook maar weinig edities. "Ik ben in deze JCTT-periode wel eens een keer een paar weken op vakantie geweest. Mijn man en ik hadden het zaterdagmiddag rond vier uur dan wel even over 'de jazz'. Hoe zou het toch in Epe zijn? Het hield ons bezig. Hij (Ton de Pie, red.) staat namelijk als vrijwilliger achter de bar."

Denkt ze wel eens aan stoppen? "Ik hou er mee op, wanneer het huidige bestuur stopt. Maar dan zoek ik wel weer wat anders. Want heel eerlijk? Ik vind dat iedereen moet proberen om vrijwilligerswerk te doen."

Joop de Haan
Meer berichten