Jordy en Tim (rechts op de foto) van FutureMindz verzorgen in de bibliotheek in Heerde een informatiemiddag over drones. Foto: Dennis Dekker
Jordy en Tim (rechts op de foto) van FutureMindz verzorgen in de bibliotheek in Heerde een informatiemiddag over drones. Foto: Dennis Dekker (Foto: )

Kinderen leren vliegen met drones

Heerde - Tijdens de Summer School van de Bibliotheek Noord-Veluwe worden er diverse verrassende, leerzame workshops voor kinderen gegeven. Afgelopen vrijdag zijn Jordy van Loon en Tim Vissers van FutureMindz naar De Heerd in Heerde gekomen om jongeren iets te vertellen over (het programmeren van) drones.

(Door Dennis Dekker)

Tijdens deze zogenaamde Drone Cup geven Jordy en Tim eerst een interessante geschiedenisles over drones en maken ze buiten een kort filmpje van alle deelnemers door hun eigen drone de lucht in de sturen. "In Nederland mag je niet op alle plekken vliegen. Boven vliegvelden, militaire gebieden en in dichtbevolkte regio's zoals grote steden is het bijvoorbeeld verboden. Waar je wel mag vliegen, geldt er een maximale vlieghoogte van 120 meter", legt het enthousiaste duo uit. Terwijl hun drone van een paar duizend euro de lucht in zoeft, worden de deelnemers van de Drone Cup gefilmd.

In de Heerder bibliotheek kunnen de kinderen zelf ervaren wat de camera van een drone zoal vastlegt. De één zet een Virual Reality-bril op, de andere loopt met een drone door de bieb heen. Vervolgens geven Jordy en Tim een interessante, interactieve presentatie (de eisen voor vliegen met een drone wijken in veel landen bijvoorbeeld erg af). "Politie, brandweer, ambulance en het leger zetten drones tegenwoordig al vaak in", aldus het duo. In een filmpje tonen ze hoe ambulancepersoneel al testen doen met een drone. "In de drone zit onder andere een tv-scherm en een camera waarmee de mensen die bij een ongeval staan verbinding kunnen zoeken met een arts. Zou kan je zeer snel de juiste eerste hulp verlenen."

Daarna gaat het duo samen met de kinderen oefenen. In het Van Meurspark leren de kinderen de finesses van het vliegen met een drone. Jordy en Tim: "Hoe kleiner de drone, des te moeilijker hij te besturen is. Degene waar jullie mee oefenen zijn te koop vanaf een eurootje of 15..." Broers Tim (11) en Ruben (13) hebben al aardig wat ervaring, omdat laatstgenoemde zelf al een tijdje een drone heeft. Toch vinden ze deze Drone Cup erg interessant. "We hebben erg veel bijgeleerd." Ook Elberdine (12) vindt het zeer de moeite waard. Ze is samen met haar vader speciaal uit Doornspijk gekomen om aan deze Summer School-workshop mee te doen. Na de vliegoefeningen buiten, gaan de kinderen met een softwareprogramma aan de slag. Na invoeren van diverse instructies, laten ze een drone automatisch opstijgen, vliegen en landen. Het blijkt dat de software zo in te plannen is, dat het apparaat exact door vooraf geplaatste, verlichte poortjes kan vliegen.

Na de landing schiet de drone met kleine plastic balletjes een reeks bekers om. Aan het eind van de workshop, mogen de deelnemers zelf stellages bouwen waar ze vervolgens zelf met een drone doorheen vliegen. Al bij de tweede keer verbeteren ze allemaal hun tijdslimiet. Jordy en Tim van FutureMindz: "Dit ging goed, zeg! Jullie hebben talent. Applaus voor jezelf!"

Joop de Haan
Meer berichten