Volgens koetsier Gerrit Steenbergen maken opvallend veel grootouders met kleinkinderen gebruik van de pendeldienst.
Volgens koetsier Gerrit Steenbergen maken opvallend veel grootouders met kleinkinderen gebruik van de pendeldienst. (Foto: )

Pendeldienst met paard en wagen langs Wapenveldse parels

Wapenveld - De pendeldienst tussen bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed en zuivelmuseum Erve IJzerman beide in Wapenveld, wordt zaterdag 11 augustus van 13.00 tot 16.00 uur herhaald. De eerste keer maakten vele tientallen mensen gebruik van deze activiteit die uitgevoerd wordt door leden van de menvereniging Wapenvelds Gerij.

Wapenveld - De beide attracties hebben hiervoor de handen ineen geslagen. "Het is een prachtige manier om kennis te maken met deze twee parels van Wapenveld. Het enthousiasme van de deelnemers is dan ook erg groot. Ze vinden het ritje prachtig. Opvallend is dat ook veel grootouders met kleinkinderen de rit maken. De ouderen kennen vervoer met paard en wagen nog van vroeger en willen dat ook hun kleinkinderen laten ervaren", vertelt Gerrit Steenbergen, één van de koetsiers van Wapenvelds Gerij.

Mensen die met de pendeldienst mee willen kunnen in de streekwinkel op Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld die dag een deelnamebewijs afhalen. Daar is ook voldoende parkeergelegenheid. Vervolgens moeten ze met het trekpontje het Apeldoorns kanaal oversteken en daar staan dan op de Kanaaldijk de koetsen klaar voor de rit naar Erve IJzerman. Men wordt na een rit langs het Apeldoorns kanaal, afgezet bij het zuivelmuseum Erve IJzerman en krijgt er ruim de tijd om boerderij en de exposities in het zuivelmuseum te bekijken dat sinds medio juni elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur open is voor het publiek. Ingericht zijn een presentatiekamer met historische film, een Annie Oosterbroekkamer, een horecapunt in de varkensstal en in de paardenstal wordt volop gewerkt aan een zuivelexpositie met verschillende thema's. Nieuw is een zuivelquiz voor jongeren. De antwoorden kunnen tijdens de rondgang aan de hand van een informatiefolder gevonden worden en de goede oplossing wordt beloond met een zuiveldiploma.

En uiteraard rijdt men ook met paard en wagen weer terug naar het trekpontje over het Apedloorns kanaal. Ook kan men op bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed nog geruime tijd doorbrengen. Molen de Vlijt is in bedrijf, de bijenstal is geopend en er zijn verschillende speelplekken voor kinderen. In de bijenstal kan men de honderden bijen in een glazen showkast aan het werk zien. Ook zijn er exposities met de brokstukken van de Halifax DT 795 bommenwerper die in april 1943 bij de molen neerstortte. Bij het horecapunt in de streekwinkel krijgen de deelnemers de bij de prijs inbegrepen pannenkoek en zijn veel streekproducten te koop.

De kosten voor deelname aan de pendeldienst zijn 5,50 euro inclusief de entree voor Erve IJzerman en de pannenkoek na afloop. Kinderen in de basisschoolleeftijd betalen 3,00 euro want voor hen is de entree tot het zuivelmuseum gratis. Reserveren voor deelname aan de pendeldienst kan via info@vriezeserfgoed.nl.

www.vriezeserfgoed.nl

Joop de Haan
Meer berichten