Het Molenspel spelen kan op de keldervloer in het museum. (foto: Voerman Museum Hattem)
Het Molenspel spelen kan op de keldervloer in het museum. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Molenspel boeit al eeuwenlang

Hattem - Wie vanaf de Jo Koster-zaal afdaalt naar de kelder van het Voerman Museum Hattem, valt het mogelijk op dat er op de vloer een bijzonder patroon te zien is. De stenen zijn namelijk zo gelegd, dat ze het speelbord vormen van het 'Molenspel'. Vrijwilliger Ron Maat kan daar meer over vertellen.

De geschiedenis van het Molenspel voert zeer ver terug. Er zijn voorbeelden gevonden in het oude Egypte en tijdens opgravingen in Troje. De klassieke Grieken en de oude Vikingen waren eraan verslingerd en ook in het Ierland tijdens de bronstijd en later in de Middeleeuwen genoot het spel grote populariteit. In de literatuur wordt het spel in diverse werken genoemd. Zoals in het 'Boek der Spelen', dat de Spaanse koning Alfonso de Wijze liet opstellen rond 1283. In diverse middeleeuwse geschriften uit zowel Frankrijk, Engeland als Duitsland wordt van het Molenspel gewag gemaakt.

Hoe gaat het spel? Het Molenspel wordt gespeeld door twee spelers, die elk negen pionnen tot hun beschikking hebben in twee kleuren. Verder heb je een speelbord nodig, met een eenvoudig patroon dat zonodig snel zelf te maken is. Afbeeldingen van het bordspel zijn bijvoorbeeld aangetroffen in kerkbanken, waar ze in het hout waren gekrast.

Het speelveld heeft lijnen die elkaar op 24 punten raken of kruisen. Op die punten mogen de spelers om beurt een speelschijf plaatsen. De speler die drie schijven op rij plaatst, vormt daarmee een molen. Heb je zo'n molen gemaakt, dan mag je een schijf van de tegenstander van het bord nemen. Die steen keert dan niet meer terug. Wie alle stenen van de tegenspeler van het bord speelt, heeft gewonnen.

In het Voerman Museum Hattem ligt het speelbord van het Molenspel in de keldervloer. Het museum brengt zo een 'ode' aan het Molenspel, dat al eeuwen lang de mensen vermaak biedt. Ook vandaag de dag nog is het spel in verschillende versies te koop. Van luxe fraaie houten uitvoeringen, tot handige 'mee-op-weg'-varianten. En niet te vergeten als app. Misschien een leuke tip voor wie de vakantie nog te goed heeft.

Joop de Haan
Meer berichten