Sport

Joost van Oosterhout wint Zilveren Sigaret

Emst - In de omgeving van Gortel en Niersen is zaterdag voor de 42ste keer de tijdrit de Zilveren Sigaret voor leden van wielerclub Houdt de Ketting Strak uit Emst verreden.

(door Henk Boeve)

De deelnemers moesten tweemaal een glooiend parcours afleggen van 16.1 kilometer. In 1977 werd deze tijdrit voor de eerste keer gehouden en het parcours is altijd dezelfde gebleven. Mede oprichter van Houdt de Ketting Strak, Willy van Essen uit Emst, was toen de organisator van deze tijdrit en dat is de nu 85-jarige van Essen nog steeds.

In 1977 had van Essen daar een duidelijke reden voor, want hij was toen een jaar van het roken af. "Ik heb altijd gezegd dat als ik een een jaar niet zou roken, ik een tijdrit zou organiseren met als hoofdprijs een Zilveren Sigaret." En tot op de dag van vandaag heeft van Essen geen sigaret meer aangeraakt en organiseert nog steeds de tijdrit de Zilveren Sigaret. Een mooie prestatie.

Maar ook de 54-jarige winnaar Joost van Oosterhout uit Vaassen leverde een geweldige prestatie. Nog nooit eindigde hij in de top drie, maar nu verpletterde hij iedereen.
Hij legde de 32.2 kilometertijdrit af in een tijd van 48.20.83 met een gemiddelde van precies 40 kilometer per uur. Winnaar van Oosterhout had een voorsprong van 1 minuut en 38 seconden op nummer twee, Jelle ter Weeme. Als derde eindigde Roberto van Goor en die had weer een achterstand van 20 seconden op ter Weeme. Bij de dames eindigde Natascha Doornebosch als eerste.

De deelnemers konden vooraf ook opgeven met welk een gemiddeld ze dachten deze tijdrit af te leggen. Gertie Tellegen dacht de tijdrit af te leggen met een gemiddelde van 31.4 kilometer. En de Emsternaar legde het 32.2. kilometer parcours exact af met een gemiddelde van 31.4 en werd zo winnaar van de regelmatigheidsrit.
Tweede werd Sander Pannekoek. Hij gaf vooraf te rijden met een gemiddelde van 35.0 km en zijn werkelijk gereden gemiddelde bedroeg op de streep 34.5 kilometer. Derde werd Bas Huis in 't Veld. Vooraf had hij opgegeven te rijden met een gemiddelde van 28.2 km en uiteindelijke kwam hij over de finish met een gemiddelde van 29.9 kilometer.

www.hdks.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden