Foto: Dennis Dekker
Columns

Energie

Het belang van vrijwilligers. Dit was 't onderwerp dat de afgelopen weken toevallig in diverse gesprekken centraal stond. Of ik nu iemand interviewde van de lokale voetbalvereniging, of iemand sprak op een feestje: dat vrijwilligerswerk is tegenwoordig belangrijker dan ooit, was steevast de conclusie.

Waarom dat zo is? Ik denk het wel te weten. Er zijn tegenwoordig namelijk steeds minder mensen die vrijwilligerswerk doen. Natuurlijk zijn daar vaak hele goede redenen voor. Men is druk met baan, gezin of huishouden, men vindt sporten of een andere hobby ook erg belangrijk. Zodat er daardoor vaak eigenlijk geen tijd meer over is om vrijwilliger te zijn bij de voetbalvereniging, scouting of een toneelclub. Ik denk echter dat vrijwilligerswerk niet perse heel veel tijd hoeft op te slokken. Daarbij komt: iedereen heeft wel eens ergens in de week een uurtje over toch?


In al die gesprekken kwam er voor mij steeds één wezenlijk aspect naar boven drijven: vrijwilligerswerk geeft je energie. Je doet iets voor anderen, voor de gemeenschap. En dát levert dus onherroepelijk een goed gevoel op. Dat aspect staat bij mij in ieder geval altijd centraal. Iets betekenen voor anderen en daar dan energie van krijgen. En wanneer dat laatste aspect van vrijwilligerswerk onverhoopt ontbreekt, dan zoek je toch gewoon wat anders? Heel vaak ontstaat vrijwilligerswerk spontaan. Toen onze zoon ging voetballen, werd ik tijdens zijn allereerste training al aangesproken of ik niet iets voor de vereniging wilde doen. Trainer worden zag ik om heel erg veel plausibele (lees: voetbalnitwit met beschadigde knie) redenen niet zitten. Toch pak ik pen en camera met liefde regelmatig voor deze vereniging op.


Afgelopen zaterdag bezocht ik het gratis toegankelijke Epop Festival in het Loeffpark in Epe. Het is daar iedere keer weer een geweldig feest. Epop is tevens het evenement waar ik ooit mijn langste tijd als vrijwilliger heb doorgebracht. Ik had jarenlang het voorrecht om er als muziekprogrammeur te fungeren en bekende en onbekende bandjes naar Epe te halen. Als enthousiaste commissie mochten we letterlijk en figuurlijk bouwen aan een muziekfestijn dat uiteindelijk regionale allure kreeg. Meerdere malen heb ik de tranen in de ogen gehad van een overvol veld met enthousiaste bezoekers. Je ziet mensen genieten en krijgt er energie voor terug. Da's toch geweldig?


Zaterdag was ik daar de bezoeker. Samen met vele anderen was ik aan het genieten. Hierbij dus even een welgemeend bedankje aan alle vrijwilligers van Epop! En natuurlijk ook aan die ene trainer die het hockeyelftal van z'n dochter de nodige kennis bijbrengt. En aan al die families die ieder jaar als gastgezin fungeren voor dat internationale meerdaagse voetbaltoernooi. Of aan die ene mevrouw die al jaren bardienst draait bij de tennisvereniging. Of aan die dame die met een collectebus langs de deuren gaat voor KWF. Of aan die man die taalmaatje is voor diverse statushouders. Of aan die tiener die gratis het gras maait bij z'n zieke buurvrouw. Echt: jullie zijn allemaal top! Want jullie doen geweldig werk voor de gemeenschap.

Rest mij om al die mensen die op dit moment onverhoopt geen vrijwilligerswerk doen nog even een welgemeende tip te geven. Reserveer één uurtje per week en zoek een club, vereniging of instantie uit waar je iets voor kunt betekenen. Wedden dat het jou ook veel energie oplevert?

Dennis Dekker

Joop de Haan
Meer berichten