Bloemenregen over Oude IJsselloop


Wethouder Yasemin Cegerek mocht de veldkabinetten openen en op een bijzondere manier luisteren naar de IJssel.
Wethouder Yasemin Cegerek mocht de veldkabinetten openen en op een bijzondere manier luisteren naar de IJssel. (Foto: )

Bloemenregen over Oude IJsselloop

Vorchten - Met een verrassende bloemenregen uit een helicopter over de oude loop van de IJssel, is vrijdag het kunstproject Oude IJsselloop afgesloten. "De bloemen zijn een afvalproduct van de veiling", vertelde Hellen Abma van de stichting Beeldruimte aan de vele tientallen belangstellenden in de boomgaard bij de Hervormde kerk in Vorchten.

(Door Jan Nitrauw)

Hellen Abma was projectleidster bij de uitwerking van het idee om de vroegere loop van de IJssel beleefbaar te maken in het landschap. Meer dan duizend jaar geleden nam de IJssel, net als andere rivieren, gewoon de ruimte die het wilde hebben. Bij Vorchten en Marle is, onder andere door de nog aanwezige beplanting, hoogteverschillen in het landschap, straatnamen en bebouwing, voor een goede beschouwer (lees: kenner) nog zichtbaar waar een oude arm van de IJssel heeft gelopen. Deze oude arm vormt gedeeltelijk de grens tussen de provincies Overijssel en Gelderland.

In het geheel van de Gebiedsontwikkeling Hoogwatergeul, werd het idee neergelegd om deze oude loop van de IJssel, beleefbaar te maken in het landschap. De Stichting Recreatie Wapenveld werd door de gemeente Heerde gevraagd om om de rol van aanjager en opdrachtgever te vervullen bij dit project. "Er moesten de nodige hobbels genomen worden maar in Hellen Abma was de coöordnidatie en begeleiding in goede handen", aldus voorzitter Roel Docter.

Hellen Abma was vooral blij over de manier waarop de inwoners van het gebied bij het project hun inbreng leverden. Niet alle ideeën vielen in goede aarde. Een bomenrij langs de zes kilometer lange grens tussen Vorchten en Marle was een idee dat niet werd uitgevoerd. Ook over de locaties van de kunstwerken vergden het nodige overleg. "Maar de bewoners hebben vanaf het begin hun interesse getoond en veel bijgedragen. Van hen hebben we de verhalen gekregen maar ook heel veel praktische hulp", aldus Hellen Abma

De uiteindelijke projecten zijn gerealiseerd door Sannah Belzer en Jeroen Hoogstraten. Sanna realiseerde drie veldkabinetten in de boomgaard aan de Kerkweg. Deze nodigen uit om met allerlei objecten het landschap, de verhalen en geheimen te ontdekken. Ook is er ruimte om op de plek zelf op onderzoek uit te gaan. Een nog te plaatsen bord moet aangeven waar de sleutel gehaald kan worden om toegang te krijgen tot de objecten in de verschillende kamers van de veldkabinetten.

Jeroen Hoogstraten realiseert een zestal Zichtpunten om te ontdekken waar de IJssel vroeger haar weg koos in het landschap. Dit was bepalend voor de inrichting van het gebied in vroeger tijden. Dat is gevisualiseerd in de zes kunstwerken en de daarmee samenhangende webstie www.oudeijsselloop.nl. De wethouders Wolbert Meijer en Yasemin Cegerek openden op twee locaties de kunstwerken waarna het gezelschap werd verrast met de bloemenregen.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden