Wolf is een ruwe brok ijzer die in en uit de over gaat. Elke keer wordt er wat slak (afvalstoffen) uit de gloeiende brok gehamerd.
Wolf is een ruwe brok ijzer die in en uit de over gaat. Elke keer wordt er wat slak (afvalstoffen) uit de gloeiende brok gehamerd. (Foto: )

Wolf en slakken van ijzer in Hagedoorns Plaatse

Epe - Veluws museum Hagedoorns Plaatse staat zaterdag 22 september in het teken van middeleeuws ijzer. Deelnemers aan de workshop ijzerwinning bouwen er hun leemoven af en smeden een wolf (ruw ijzer) om tot smeedbaar ijzer. Ook is er een tentoonstelling.

Op 22 september beleeft het ijzerproject van de geologiewerkgroep KNNV Epe-Heerde zijn tweede dag. De leemoven wordt afgebouwd en daarnaast bouwen de ijzerwinners een smeedhaard. Is het houtskoolvuur met behulp van blaasbalgen heet genoeg gestookt, dan gaat er een wolf in, een brok ruw ijzer, dat vorig jaar het resultaat was van eenzelfde ijzerwinningsproject.

Talloze malen gaat de wolf in en weer uit het vuur om elke keer weer wat slak (afvalstoffen) uit de gloeiende brok te hameren.

Verpakt in een boeiend verhaal schetst een verhalenverteller van het Apeldoorns Vertelgenootschap deze dag elk half uur het leven van een vroegmiddeleeuwse ijzerwinner.

Bezoekers kunnen zaterdag 22 september de activiteiten bij Hagedoorns Plaatse (Ledderweg 11 in Epe) meebeleven. De toegang tot het werkterrein is vrij, museumbezoek tegen normale toegangsprijs.

Joop de Haan
Meer berichten