V.l.n.r.: Anne-Maria Waterreus, Monica Ligteringen, Margriet Pleiter, Jan Warnaar, Jan Sickmann en Ria Pastoor werken samen aan een 'taart'.
V.l.n.r.: Anne-Maria Waterreus, Monica Ligteringen, Margriet Pleiter, Jan Warnaar, Jan Sickmann en Ria Pastoor werken samen aan een 'taart'. (Foto: )

De taartenbakkers van De Aventurijn

Epe - In de achterste ruimte van de boerderij van Jan Sickmann en Jan Warnaar is het rumoerig. Dit atelier in Oene wordt deze ochtend bevolkt door een stel kunstzinnige enthousiastelingen. Samen werken ze aan een glaskunstwerk. Dat doen ze ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Autumn' die vanaf 27 september in Galerie De Aventurijn in Epe te bewonderen is. "Eigenlijk bakken we een feestelijke 'taart' ter gelegenheid van de opening die op zondag 30 september plaatsvindt", lacht het stel.

(Door Dennis Dekker)

Galerie De Aventurijn van Margriet Pleiter bestaat dit jaar 15 jaar. Er zijn dit jaar dus ook diverse jubileumexpo's georganiseerd. "Voor de komende tentoonstelling heb ik vijf kunstenaars uit deze gemeente gevraagd om samen te exposeren. Naast de twee Jannen zijn dat Monica Ligteringen, Ria Pastoor en Anne-Maria Waterreus."

Diverse werken van de vijf aanvullende kunstenaars staan van 27 september tot en met 27 oktober centraal in deze bijzondere jubileumexpositie. "Eigenlijk behoeft geen van allen nadere toelichting. De vijf kunstenaars hebben regelmatig exposities gehad in en buiten Epe. Het is dit keer dus meer dan glaskunst alleen. De werken passen verrassend goed bij elkaar." Warnaar en Sickmann uit Oene zijn van origine keramiekkunstenaars, maar ook al jaren bezig met glas. Sickmann exposeert met zijn 'boten met ladingen' en Warnaar laat een diversiteit van gekleurd en ingekleurd glas (fusing) zien.

Keramiste Ria Pastoor showt werken die een diepere betekenis hebben, aldus Pleiter. "Het leven en alles daaromheen staat momenteel centraal bij haar." Anne-Maria Waterreus exposeert met surrealistische doeken (olieverf). "Zij maakt taferelen die blijven boeien en een wereld van gedachtes bij je oproept", aldus Pleiter. Monica Ligteringen is volgens de galeriehoudster een veelzijdig kunstenaar die zich diverse disciplines heeft eigengemaakt. Met name haar houtsculpturen met brons, epoxy, cement en ander materiaal 'zetten een mens tot nadenken'.

En omdat dit een echte Eper tentoonstelling is, werken de vijf kunstenaars en de galeriehoudster deze ochtend dus ook nog eens gezamenlijk aan een kunstwerk. De kleurrijke schaal bestaat uit een zestal partjes die door de kunstenaars gemaakt zijn. Vervolgens is de schaal op een mal gelegd en de oven ingegaan. De delen worden overigens bijeen gehouden door glinsterend glaspoeder met de treffende naam 'Light Aventurine Green'. Deze kunstzinnige jubileumtaart zal voor het eerst getoond worden tijdens de officiële opening op zondag in de galerie, aldus Margriet Pleiter. "En als je een expositie met Epenaren écht Epes wilt houden, dan kan niemand anders dan de burgemeester de opening verrichten. Wij zijn blij dat dit gelukt is. Hans van der Hoeve spreekt de nieuwsgierige bezoekers komende zondag vanaf ongeveer 15.00 uur toe."

De openingstijden van De Aventurijn? Donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Joop de Haan
Meer berichten