Barbershopkoor The College Barbers uit Apeldoorn tijdens Korendag Epe in de Grote Kerk. Foto: Dennis Dekker
Barbershopkoor The College Barbers uit Apeldoorn tijdens Korendag Epe in de Grote Kerk. Foto: Dennis Dekker (Foto: )

Korendag in Epe: 'Zingen is een muzikale work out'

Epe - Het ene moment luistert men naar een christelijk projectkoor, het andere moment vertoont een shantykoor, een popcollectief of een klassiek ensemble haar kunsten. Die uiteenlopende, diverse koorklanken zijn het wezenlijke kenmerk van de Korendag in Epe. Daarbij zorgt de prachtige ambiance en akoestiek van de Grote Kerk voor essentiële meerwaarde. Afgelopen vrijdag en zaterdag vonden er in deze kerk in Epe diverse gratis toegankelijke optredens plaats.

(Door Dennis Dekker)

'Pam. Pam-pam, páááram, pam. Pam, pam-pam, pááram...' De bassen van Barbershopkoor The College Barbers geven de maat aan. Daaroverheen buitelen drie zanglijnen die het welbekende nummer vertolken waarmee The Drifters in 1964 een enorme hit scoorden. 'Under the boardwalk, down by the sea, yeah. On a blanket with my baby, is where I'll be...'

Even daarvoor had een koorlid het nummer al smaakvol geïntroduceerd. Minstens zo smaakvol overigens, was de opkomst van dit meerstemmige a capella-koor. Ze 'interrumpeerden' Lenny Stomphorst, de kersverse voorzitter van de vereniging Koren in Epe die dit druk bezochte evenement al jaren organiseert. Ze vertelde de aanwezigen net over de 22 koren die zich aangemeld hadden. "Het is geweldig om hen een podium te bieden. Maar het is nog mooier om bezoekers aan te sporen om zich ook bij een koor aan te sluiten. Want zingen is zo leuk."

De voorzitter kan het weten, ze is al jaren lid van The Unknown Singers. Maar net wanneer ze nog meer over Koren in Epe wil vertellen, komen er onverwachts enkele heren uit het publiek gelopen. Stomphorst vraagt zich hardop wat er gebeurt. Er verschijnt een stationsklok op het podium en een stel heren groepeert zich alsof ze op een trein wachten. Het blijkt de theatrale aanloop naar de eerste reeks liedjes die The College Barbers vertolken. De mannen onder leiding van dirigent Jurrien Zaagman zingen Engelse nummers in barbershopstijl. Soms jazz, maar vaak ook popsongs. Something van The Beatles krijgt bijvoorbeeld een kwetsbaar en fluweelzacht arrangement mee en tijdens het nummer van The Drifters zwijmel je als luisteraar zonder veel moeite weg naar dat Amerikaans strand in de jaren zestig waar een geliefd stel op een zonnige dag een beschut plekje vindt onder een loopbrug.

Na het optreden van dit barbershopkoor wil Stomphorst natuurlijk nog graag verder vertellen over Koren in Epe. "We zijn zo'n zeven jaar geleden opgericht. Het idee komt voort uit een initiatief van enkele koren om binnen de gemeente te streven naar meer samenwerking en overleg. Ik ben net begonnen als voorzitter en dus zeer benieuwd wat onze leden allemaal willen en wat wij eventueel kunnen betekenen." Maar daarbij wil Koren in Epe graag een aanjager zijn om mensen te overtuigen ook bij een koor te gaan. "Zingen traint je spieren, het vermindert stress, het creëert een geluksgevoel. Zingen is een sportieve, muzikale work out." En dát is tijdens deze Korendagen wel duidelijk geworden.

Joop de Haan
Meer berichten