Van links naar rechts Stefanie Janssen, wethouder Wolbert Meijer, Frank en Ton Jalink van de Mussenkamp en wethouder Auke Schippers.
Van links naar rechts Stefanie Janssen, wethouder Wolbert Meijer, Frank en Ton Jalink van de Mussenkamp en wethouder Auke Schippers. (Foto: Jan Nitrauw )

'Gastheren' IVN laten gast genieten

Heerde / Hattem - "Het is geweldig om gastheer te zijn in een gebied waar anderen op vakantie gaan. De arrangementen die dit Beleefweekend worden geboden zijn het resultaat van de samenwerking en de verbindingen die vanuit de cursus door het IVN zijn gelegd. En dat is een belangrijke bijdrage om samen de Veluwe op 1 te krijgen en te houden".

(door Jan Nitrauw)

Dat zei wethouder Wolbert Meijer van de gemeente Heerde voor de tientallen gasten op camping de Mussenkamp bij de opening van het eerste Beleefweekend. Hij werd bijgevallen door zijn collega Auke Schippers uit Hattem. "Ik woon zelf sinds twee jaar in Hattem en ervaar nu echt de de rust, de ruimte en het groen in de directe woonomgeving", aldus de uit Zwolle afkomstige Schippers.

Stefanie Janssen van het IVN hoorde het met twinkelende ogen aan. In 2016 hadden de gemeenten Hattem en Heerde de Gelderse primeur van de cursus 'Gastheer van het Landschap'. Op Vrieze's Erfgoed in Wapenveld werd het ei gelegd om deze cursus aan te bieden. Steun kwam er van zowel de gemeente Heerde als van plaatselijke fondsen waaruit het brede draagvlak voor de aanpak blijkt. In de eerste ronde in 2016 ging de eerste cursus met zo'n 25 ondernemers van start. Uitgangspunt van de cursus is dat natuur en landschap steeds belangrijker worden voor het bepalen van de vakantiebestemming.

Voor de ondernemers belangrijk om de gasten meer te kunnen vertellen over de vakantieomgeving. De eerste cursus was een succes, de tweede werd vooral gegeven voor de medewerkers van de Toeristische Informatie Punten in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde. En ook die vonden het geweldig om op deze manier meer te weten te komen over hun eigen leefomgeving en het verhaal verder te vertellen. "We hebben nu een goed gevulde rugzak met kennis over onze omgeving, met contacten. Daar kunnen we veel mee doen', is de teneur onder de enthousiaste vrijwilligers. En dat niet alleen, bij de cursus horen terugkomdagen om ervaringen uit te wisselen en activiteiten op poten te zetten.

Het eerste Beleefweekend onder de bezielende leiding van Stefanie Janssen, telde dan ook enkele tientallen activiteiten. "De opzet is om zoveel mogelijk mensen naar buiten te krijgen. Het is hier in deze omgeving gewoon belachelijk mooi", verwoordde Stefanie haar gevoelens over dit gebied met de IJsselvallei, het Veluwe massief maar ook een parel als de Hanzestad Hattem.

Camping de Mussenkamp, gastheer voor het openingsmoment, bood zelf voor het Beleefweekend een korting aan en was vertrekpunt voor de eerste activiteit: Wild spotten met de boswachter. Met zo'n twintig deelnemers was deze excursie meteen een succes. Ook buitenactiviteiten als de wandeling tussen de Wapenveldse parels Vrieze's Erfgoed en Erve Ijzerman en de vogelexcursie voor zowel volwassenen als kinderen, vielen in de smaak. En dat mede door het prachtige nazomerweer was het echt genieten.

www.ivn.nl

Joop de Haan
Meer berichten