Wethouder Martijn Hospers nam deel aan een kringetje bij de gymles 'Ouder en kind' aan de Spoorstraat.
Wethouder Martijn Hospers nam deel aan een kringetje bij de gymles 'Ouder en kind' aan de Spoorstraat. (Foto: Door Jan Nitrauw )

Week van de Opvoeding in Hattem

Hattem -  "We maken een kringetje voor jongens en voor meisjes". De uitnodiging aan de kinderen in de sportzaal aan de Spoorstraat gold maandagmorgen ook voor wethouder Matijn Hospers. Hij was daar aanwezig voor de opening van de Week van de Opvoeding in Hattem met deze week een omvangrijk programma rond dit onderwerp.

(door Jan Nitrauw)

"Opvoeden doe je in samenspel met je omgeving. En dat willen we deze week aan de Hattemer samenleving mee geven", aldus wethouder Martijn Hospers. De gymles 'Ouder en kind gym' was één van de vele activiteiten die in het kader van de Week van de Opvoeding worden gehouden. Er is een divers programma met onder meer een workshop gezonde tussendoortjes en etiketten lezen maar ook een voorleesontbijt en een theatervoorstelling. Via een stempelkaart zijn er ook nog eens leuke prijzen te winnen.

De Week van de Opvoeding is van maandag 1 tot en met zondag 7 oktober. Het thema van dit jaar: Opvoeden is samenspel. Opvoeden doe je niet alleen. Als ouders krijg je ondersteuning in de opvoeding van onder meer kinderopvang, scholen, sportverenigingen en de professionals die werken bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms best lastig. Ouders én professionals die te maken hebben met opvoeden staan er niet alleen voor. Ouders, mede-opvoeders en professionals ontmoeten elkaar en wisselen gedachten uit. Het gaat om het bewust worden en uitspreken van opvoedvragen en vragen rondom het ouderschap die veel ouders hebben. Wat is een goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je?

Op 11 oktober spelen acteurs de theatervoorstelling 'Voor je het weet zijn ze groOt'. De voorstelling vindt plaats bij Vadesto aan De Bleek 3 in Hattem en is bedoeld voor ouders en verzorgers. Bezoekers kunnen meedenken en meepraten over hoe zij hun kinderen gezond en positief op kunnen voeden. Voorbeelden zijn vragen als 'Computert uw kind naar uw idee te veel?' of 'Zeurt uw kind om snoep vlak voor het eten?' Allemaal herkenbare vragen en aanwezige ouders kunnen tips geven die de acteurs direct naspelen. Zo horen en zien aanwezigen ook hoe andere ouders de opvoeding aanpakken en met welk effect.

Kinderen die aan de activiteiten mee doen, kunnen gebruik maken van een stempelkaart om af te vinken waar ze aan deel hebben genomen. Die stempelkaarten kunnen ze inleveren op het stadhuis aan de Maerkt en er zijn leuke prijzen te winnen zoals toegangskaarten voor een wedstrijd van PEC Zwolle tegen ADO op 24 november. Ook is een speciale Opvoedkrant uitgegeven met tal van tips en adviezen, onder meer over buiten spelen. In Hattem speelt het Centrum voor Jeugd en Gezin een belangrijke rol bij opvoedingsvragen en het CJG is bereikbaar via multifunctioneel centrum De Marke.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden