Zaterdag houdt De Nijensteen een oogstdag en is ook het informatiecentrum Hoogwatergeul al te bezichtigen.
Zaterdag houdt De Nijensteen een oogstdag en is ook het informatiecentrum Hoogwatergeul al te bezichtigen. (Foto: )

Cittaslow Oogstdag op De Nijensteen

Veessen - Zaterdag 6 oktober is het smullen geblazen op het buitencentrum De Nijensteen aan de IJsseldijk 1 in Veessen. Vers geplukte appels, biologisch vlees, vers geperst appelsap, pannenkoeken en wijnen uit Oene zijn enkele van de ingrediënten voor de Cittaslow Oogstdag van 10.00 tot 15.00 uur. Bijzonder is dat men ook al een kijkje kan nemen in het nog te openen informatiecentrum Hoogwatergeul.

(door Jan Nitrauw)

Stichting De Nijensteen is eigenaar van de imponerende IJsselhoeve aan de rand van Veessen. Men gelooft in het platteland en daarvoor is ook de daad bij het woord gevoegd. De Nijensteen stimuleert duurzame (land)bouw, natuurbeheer en het behoud van cultuurhistorische elementen, zoals de IJsselhoeve en oorspronkelijke landschapsinrichting. Allemaal zaken die naadloos aansluiten bij het keurmerk Cittaslow. Geen wonder dus dat De Nijensteen zich aanmeldde als ambassadeur van Cittaslow en dat keurmerk uitdraagt met een Cittaslow Oogstdag.

Tot de standhouders op deze dag behoren onder meer de buurman Bakhuisvlees met duurzaam rundvlees, het groente- en fruitatelier Tast Toe met zelf gemaakte chutneys en jams, maar ook Echte Bakker Rebel uit Heerde en Tuinderij Doorn met haar aanbod van k(r)omkommers, tomaten en paprika's. Verder komt de Huiskamp Sapmobiel in actie voor het persen van vruchtensappen, bakt Vrieze's Erfgoed pannenkoeken met meel van molen de Vlijt, is de Nederlandse Bijenhoudersvereniging aanwezig en presenteert Wijgaard De Druiverij uit Oene heerlijke wijnen. Planten voor binnen en buiten komen van Plantcreatief en Koek- en Ei uit Veessen presenteert haar streekproducten. Levende have is er meer dan genoeg want tien sportfokkersvereniging uit de regio houden deze dag de kampioenskeuring van hun kippen, konijnen en duiven.

Zaterdag 6 oktober kunnen bezoekers ook kennis maken met het nog te openen informatiecentrum Hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. "Wij zijn trots op het resultaat van een fijne samenwerking met de Gemeente Heerde en Waterschap Vallei en Veluwe. We kijken er naar uit de informatie over de Hoogwatergeul in het licht van waterveiligheid en waterbewustzijn te delen met een breed publiek", vertelt Leonie Meppelder, de gastvrouw van De Nijensteen. De aanleg van de Hoogwatergeul heeft nogal wat impact gehad in het gebied. Gedurende de aanleg was er in het gemaal Veluwe in Wapenveld een informatiecentrum gevestigd.

Belangrijke onderdelen hiervan zijn nu ondergebracht in de aanbouw bij de hooiberg op De Nijensteen. Bezoekers van het gebied kunnen zich zo op de hoogte stellen van het belang en de functie van dit onderdeel van 'Ruimte voor de rivier'. De officiële opening staat gepland voor 19 oktober maar zaterdag is het informatiecentrum al te bezichtigen.

www.denijensteen.nl

Joop de Haan
Meer berichten