'Onmisbare taalvrijwilligers' uit Gelderland en Overijssel bijeen in Zwolle

Zwolle - Driehonderd taalvrijwilligers hebben zaterdag de Gelderse en Overijsselse Studiedag Laaggeletterdheid bezocht. De dag is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven en werd gehouden in het Deltion College. 

Op dit moment worden in Gelderland en Overijssel zo'n 15.000 taalcursisten begeleid en gecoacht door taalvrijwilligers. Chérif Ait Abderrahman, coördinator Oost-Nederland van Stichting Lezen & Schrijven, spraak de vrijwilligers toe. "In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Vrijwilligers zijn onmisbaar bij het vergroten van taal- en rekenvaardigheden van mensen. Het leren van een taal is spannend en niet altijd makkelijk. Ook voor mensen die in Nederland geboren en getogen zijn. Zonder taal kun je niet meedoen in onze samenleving. Deze vrijwilligers doen ontzettend belangrijk werk."

De studiedag stond in het teken van laaggeletterdheid. Vrijwilligers volgden workshops als begeleiding van Nederlandstalige taalcursisten, coaching op digitale vaardigheden, inburgering en effectieve feedback. 

Wethouder Michiel van Willigen, van de gemeente Zwolle, sloot de dag af. Hij was zichtbaar onder de indruk van de motivatie van de vrijwilligers. "Zwolle is een stad voor iedereen. Iedereen moet zich thuis voelen in en terecht kunnen bij de gemeente. Goed kunnen lezen, schrijven en digitaal vaardig zijn is daarbij essentieel. Taalvrijwilligers, de gemeente is jullie ontzettend dankbaar."

Joop de Haan
Meer berichten