Wethouder Jan Berkhoff overhandigde het koffertje aan de heer Vreekamp.
Wethouder Jan Berkhoff overhandigde het koffertje aan de heer Vreekamp.

'Maak van je roze wolk geen rookwolk'

Heerde -  Tijdens de geboorteaangifte van zijn zoon Loek Anko heeft de heer Vreekamp een geboortekoffer in ontvangst genomen. Dit gebeurde omdat Loek Anko het eerste kind is dat in oktober binnen de gemeentegrenzen is geboren. Het koffertje werd verstrekt in het kader van de Nationale Brandpreventieweken. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor brandpreventie bij jonge ouders.

Uit brandrisicoprofielen blijkt dat jonge ouders een grotere kans op een woningbrand hebben dan gemiddeld. Zij gebruiken vaker elektrische apparaten met een hoog brandrisico. Daarnaast is er in een druk gezin minder tijd om na te denken over de risico's op brand. De Brandpreventieweken staan dan ook in het teken van de oproep 'Maak van je roze wolk geen rookwolk'.


Ouders kunnen zelf veel doen om hun gezin tegen de risico's van een woningbrand te beschermen. Bijvoorbeeld de slaapkamerdeuren sluiten als je gaat slapen en testen of je de rookmelders ook nog kunt horen met de deuren dicht. Vooral de wasdroger, die door veel jonge ouders wordt gebuikt, staat in de top drie van risico's op woningbrand. Na elke droogbeurt de filter schoonmaken voorkomt een hoop ellende. Belangrijk is het ook om van tevoren na te denken over een vluchtroute, want daar is geen tijd voor als elke seconde telt.


Wethouder Jan Berkhoff overhandigde het rode geboortekoffertje en lichtte toe waarom brandpreventie zo belangrijk is. In het koffertje van kinderformaat zit een rompertje, een rookmelder, een keycord, tips voor brandpreventie en kortingsbonnen voor de aanschaf van brandpreventiemiddelen. Voor de rookmelder moet nog een plekje gezocht worden, want de heer Vreekamp gaf aan dat in elke kamer al een rookmelder hangt. Hij is zich gelukkig zeer bewust van de gevaren van brand en neemt geen risico.

Na een felicitatie van de kant van de wethouder ging de heer Vreekamp huiswaarts, met naast het rode koffertje het document waar hij voor kwam: een geboorteakte.

Joop de Haan
Meer berichten