Voerman Museum Hattem: 'Je zou de druppels bijna wegvegen'


De 'Roze roos' van Jan Voerman junior. Dit exemplaar is haast zeldzaam gedetailleerd weergegeven. (foto: Voerman Museum Hattem)
De 'Roze roos' van Jan Voerman junior. Dit exemplaar is haast zeldzaam gedetailleerd weergegeven. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Voerman Museum Hattem: 'Je zou de druppels bijna wegvegen'

Hattem - De expositie Schot in de Roos is nog tot en met maandag 15 oktober in het Voerman Museum Hattem te bekijken. Een laatste kans dus ook om nog een blik te werpen op werken die straks weer terug gaan naar hun eigenaren. Zoals de 'Roze roos' van Jan Voerman junior.

Hattem - Directeur Daphne Kampman-Maas van het museum merkt op dat het rijke talent van junior op dit schilderij volop tot bloei komt. Jan Voerman junior schilderde tijdens zijn leven menig roos, maar dit exemplaar is haast zeldzaam gedetailleerd weergegeven. En let dan ook op de twee dauw- of waterdruppels op de bladeren van deze roos. Je zou bijna de neiging krijgen om die druppels voorzichtig weg te vegen.

In de biografie 'Jan Voerman Junior Uit de schaduw van de IJsselschilder' van Rita van der Hout verwijst de auteur naar een uitspraak die Voerman junior zelf eens over rozen deed. "Rozen zijn als vrouwen, zei hij eens. In elke bloem zag hij een persoonlijkheid", schetst Van de Hout. In deze biografie stelt zij dat de belangstelling voor het werk van Jan Voerman junior is toegenomen, sinds de natuur opnieuw is ontdekt als kostbaar en schaars goed: "In zijn werk laat hij ons de natuur in al haar facetten zien: de uitbundige veldboeketten, maar ook de melancholie van het verschrompelde appeltje. Hij schildert intieme schoonheid en ook de schoonheid van verval."

Voorbeelden van Voermans vakmanschap zijn er genoeg te vinden in het Voerman Museum Hattem, dat natuurlijk een brede collectie werken van Jan Voerman junior heeft. Met veel ruimte voor de periode van de Verkade-albums, terwijl ook zijn latere vrije werk ruimschoots aan bod komt.

De roze roos is de afgelopen maanden te zien geweest tijdens de wisselexpositie Schot in de roos. En dit is een van de 'Voermannen' die niet tot de collectie van het museum behoort, maar afkomstig is uit een particuliere collectie. Na afloop van de rozententoonstelling gaat dit werk terug naar eigenaar v.o.f. Lindeman, die de Roze roos speciaal voor deze expositie beschikbaar heeft gesteld.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr.

Wie deze 'Roze roos' en andere bloemrijke werken nog wil bekijken, heeft hiervoor tot en met maandagmiddag 15 oktober gelegenheid. De openingstijden van het museum zijn de vinden op www.voermanmuseumhattem.nl.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden