Foto: Dennis Dekker
Columns

Lampenjacht

Trendhopper, Eijerkamp, Cilo, Kwantum, Gamma, Otak, Leen Bakker. En nog steeds géén lamp voor boven onze eettafel. Oké ik geef toe, het is natuurlijk een beetje een 'first world problem', want er hangt heus wel een lamp boven onze eettafel. Maar ja, verandering van spijs doet eten. Daarbij komt: de eettafel staat 'anders in de ruimte' en daar hoort dus ook een andere lamp bij, vindt onze interieurstylist. Op andere dagen noem ik haar ook wel eens lieftallige echtgenote. De afgelopen herfstvakantie hebben we een dag besteed aan een heuse lampenjacht. Natuurlijk vind ik het zo eens in de zoveel tijd best leuk om nieuwe spullen te kopen. Maar om twijfel tot een minimum te beperken, heb ik iets verzonnen: er zit een lijstje met nieuwe releases of nog aan te schaffen klassiekers in mijn portemonnee. Da's toch veel gemakkelijker? Dan word ik bij de platenzaak ook niet zo zenuwachtig. Keuzestress is namelijk fataal zo midden tussen al die lp's en cd's. Maar goed dat terzijde, het gaat nu over een eetkamerlamp. Of twee eigenlijk. Natuurlijk wel van een beetje redelijke omvang. Want anders 'vallen ze weg in de ruimte'. Maar daarbij moeten ze ook open zijn van structuur. Want anders zijn de twee lampen juist 'te aanwezig in de ruimte'. Volgt u het nog?

Mijn lief vraagt wel eens advies aan iemand die er écht voor doorgeleerd heeft. Deze opper-interieurstylist is enorm enthousiast over ons interieurvraagstuk. Het is haar vak, dus appjes zijn niet van de lucht. Dat zorgt bij ons voor nog meer alternatieven. Gevolg? Ik moest de afgelopen weken een duizelingwekkende vracht hanglampfoto's doorworstelen. En toen moest het winkelen nog beginnen! U begrijpt: ik had lamp één uit winkel één direct willen aanschaffen om vervolgens als de wiedeweerga naar de platenzaak te toeren. Toch is dat niet gebeurd. Sterker: we hebben nog steeds geen lampen. De speurtocht duurt voort. Vanochtend hoorde ik van onze opperinterieurstylist dat ze nog niet gereageerd had op de laatste, door mijn vrouw verstuurde, reeks foto's uit de showrooms van de door ons bezochte winkels. Ja, oké, die ene was wel mooi, vond ze. Ik wist eerlijk gezegd niet meer over welke van de 146 eetkamerlampen ze het precies had.

In één van die bovengenoemde winkels heb ik trouwens wél een enorm mooie leeslamp gezien. Zodat ik 's avonds de krant goed kan lezen. Op onze bank. Heel belangrijk want een krant lezen op die plek gaat steeds moeilijker. Sommigen zeggen dat dit met ouderdomsoogklachten te maken heeft. Ik weet zeker dat het komt door het weinige licht in onze woonkamer. Ook dat geheel terzijde. Aan de door mij uitgezochte lamp, kleven overigens twee gevaarlijke aspecten. Eén: het ding is bedacht door een hippe ontwerper. Iets met een Piet en een groente. Die woordcombi betekent dat je aardig in de buidel moet tasten. Ik schrok van de iets te kleine cijferreeks op het iets te kleine prijskaartje. "Er zijn uren dat ik dat bedrag niet verdien", reageerde ik gevat, toen ik dit aan onze opperinterieurstylist vertelde. 't Andere gevaarlijke aspect? Nou, dat is de bank zelf. Want die moet eigenlijk vervangen worden. Her en der zijn gebruikssporen niet te repareren gaten geworden. Voor de goede verstaander: het zitmeubel is op. En dat zien mijn vrouw en onze opperinterieurstylist ook. Dus eerst moet ik hoognodig een bezoek brengen aan mijn platenzaak. Om me voor te bereiden op wat komen gaat: een bankenjacht.

Dennis Dekker

Dennis Dekker
Meer berichten