Calefax speelt donderdag in de Grote Kerk in Epe. (foto: Jochem Sanders)
Calefax speelt donderdag in de Grote Kerk in Epe. (foto: Jochem Sanders) (Foto: Jochem Sanders)

Calefax Rietkwintet speelt Klassiek in Kerk

Epe - Na het spectaculaire optreden van de formatie FUSE in oktober vervolgt Stichting Cultureel Platform Epe op donderdag 1 november in de Grote Kerk van Epe haar serie Klassiek in de Kerk met een concert door het fameuze Calefax Rietkwintet.

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers (hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot) die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen- en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podium-presentatie.

Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Het repertoire van Calefax bestaat uit arrangementen en nieuwe composities. Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door hen zelf bewerkt voor hun unieke bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot.

Dankzij de talloze reizen en samenwerkingen met andere musici staan ze daarbij open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie.

Deze avond in Epe geven ze met hun programma Hidden Gems ruim baan aan een aantal verborgen juweeltjes uit het Calefax-repertoire. In de rijke bladmuziekarchieven van Calefax bevinden zich vele muzikale pareltjes die zij in de afgelopen drie decennia hebben leren kennen.

Dat zijn stuk voor stuk muzikale ontdekkingen, veelal van minder bekende componisten of windstreken, maar allemaal het concertpodium meer dan waard.

Eerder dit jaar kwam het album 'Hidden Gems' uit. Het biedt een bonte verzameling van juweeltjes, muziek uit vele windstreken en uit nog meer periodes uit de muziekgeschiedenis. Veel stukken van Calefax zullen nooit op 'reguliere' albums verschijnen, omdat onze albums doorgaans gewijd zijn aan één componist, of aan een specifiek thema. Op het album Hidden Gems laat het gezelschap die insteek varen en schijnt het licht op twaalf pareltjes uit Calefax' muzikale schatkist.

Kijk voor het programma op www.cultureelplatformepe.nl

Joop de Haan
Meer berichten