Rond Uit Hattem wil voor de organisatie van haar evenementen zelf vrijwilligers op gaan leiden.
Rond Uit Hattem wil voor de organisatie van haar evenementen zelf vrijwilligers op gaan leiden. (Foto: Rond Uit Hattem )

Rond Uit Hattem op stemmenjacht voor project opleiding vrijwilligers

Hattem - Rond Uit Hattem is weer op stemmenjacht om geld bijeen te brengen om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en inwoners met een migratie achtergrond in te zetten als vrijwilliger in de Hattemer samenleving. "We hebben daar goede ervaringen meer en dat willen we nu graag structureel oppakken", zegt coördinator Marielle Karssing.

(door Jan Nitrauw)

Het geld moet bijeen gebracht worden in een actie van de Rabobank IJsseldelta. In november kan men op de site van de bank stemmen op Rond Uit Hattem. De Rabobank wil dit jaar organisaties ondersteunen die sociaal maatschappelijke initiatieven ontwikkelen. En Rond Uit Hattem speelt daar op in met een initiatief om vrijwilligers te helpen en te begeleiden. Rond Uit Hattem is de overkoepelende stichting, die het Toeristisch Informatie Punt beheert en een breed scala evenementen in de binnenstad organiseert.

Bij de uitvoering van deze taak worden de coördinatoren bijgestaan door een grote groep vrijwilligers. Denk aan baliemedewerkers, stadsgidsen, verkeersregelaars, hulp rond de organisatie van evenementen en de op- en afbouw daarbij. "We hebben al goede ervaringen opgedaan met de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is heel leuk om te doen maar is ook erg intensief", legt Mariëlle Karssing uit.

Dat Rond Uit Hattem dit toch oppakt, heeft er ook mee te maken dat men een maatschappelijk betrokken organisatie wil zijn. "We krijgen heel veel steun uit de gemeenschap. Op deze manier kunnen we ook wat terug doen", aldus Karssing. Opzet is onder andere dat de nieuwe vrijwilligers de cursus voor verkeersregelaar gaan volgen. "Dat gebeurt met ondersteuning van een maatje die hen op weg helpt. Maar ook bij de op- en afbouw van evenementen en andere werkzaamheden kunnen we best meer vrijwilligers gebruiken", onderbouwd de coördinator het initiatief.

Met de gelden van deze actie is het mogelijk om extra personele inzet in te huren om te bereiken dat deze vrijwilligers geholpen worden bij de integratie in de samenleving en hen een gezellige vrijwilligersomgeving aan te bieden. "Op deze wijze wordt Rond Uit Hattem geholpen en kunnen we vrijwilligers bijstaan om structuur aan hun dagelijkse leven te geven. Maar ook taalvaardigheid kan vergroot worden en deel uitmaken van een groep is natuurlijk ook gewoon gezellig. Kortom, wij streven een win-win situatie na", aldus Mariëlle.

Menden die bankieren bij de Rabobank IJsseldelta, kunnen vanaf 1 november hun stem(men) uitbrengen. Men ontvangt dan een e-mail van de bank met een inlogcode om 5 stemmen uit te brengen op de deelnemende organisaties. Klanten krijgen 5 stemmen en kunnen maximaal 2 maal stemmen op hetzelfde initiatief, zodat er nog 3 stemmen overblijven voor andere initiatieven. Vorig jaar lukte het Rond Uit Hattem om in de actie van de Rabobank 2.000 euro in de wacht te slepen voor de plaatsing van bloembakken in de binnenstad van Hattem.

Jan Nitrauw
Meer berichten