Anne Lankester van Centrum Buitengewoon in Wapenveld. "We werken met bewezen effectieve technieken die hun sporen al langere tijd verdiend hebben. Tegelijk durven we te pionieren." (foto: Paul Klein)
Anne Lankester van Centrum Buitengewoon in Wapenveld. "We werken met bewezen effectieve technieken die hun sporen al langere tijd verdiend hebben. Tegelijk durven we te pionieren." (foto: Paul Klein) (Foto: Paul Klein)

Ttherapeutisch centrum Buitengewoon helpt bij trauma's

Wapenveld - In Wapenveld zit sinds kort een bijzonder samenwerkingsverband voor geestelijke gezondheidszorg: Centrum Buitengewoon. Op deze plek werken therapeuten en hulpverleners samen om mensen snel, laagdrempelig en doeltreffend van hun psychische problemen af te helpen.

"Centrum Buitengewoon is een professionele organisatie voor therapie en begeleiding", legt Initiatiefnemer Anne Lankester uit. "We werken met bewezen effectieve technieken die hun sporen al langere tijd verdiend hebben. Tegelijk durven we te pionieren en zoeken we naar hoe de zorg nog effectiever kan en beter aan kan sluiten bij wat iemand nodig heeft. We richten ons op verschillende doelgroepen en hebben aanbod voor jong en oud, maar onze specialiteit is traumabehandeling."

Traumabehandeling door middel van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing,) is in opkomst. Het is een methode waarmee mensen in hele korte tijd nare gebeurtenissen goed kunnen verwerken. Binnen EMDR wordt weinig gepraat en krijgt een cliënt een afleidende taak terwijl hij of zij terug moet denken aan het naarste plaatje van de nare herinnering. Hierdoor blijkt de herinnering in korte tijd minder levendig en minder naar te worden. Ondertussen verschuift de negatieve conclusie die het brein uit de gebeurtenis trok in een meer neutrale of positieve betekenis. Waar iemand bijvoorbeeld sinds een auto-ongeluk nooit meer ontspannen in een auto heeft gezeten, kan dat na een of twee sessies EMDR ineens wel weer.

Anne Lankester is gespecialiseerd in deze therapievorm. "Ik verbaas me elke dag weer hoe deze methode levens van mensen blijvend kan veranderen. Dit geeft me enorm veel voldoening omdat je zelfs mensen met hele heftige trauma's in relatief korte tijd veel verder kunt helpen."

De locatie van Centrum Buitengewoon is op een manege vlak buiten het dorp. "Door de locatie en de natuurlijke omgeving bieden we allesbehalve de gangbare klinische setting. Dit vinden veel van onze cliënten erg prettig."

De locatie is niet toevallig. Ook stichting Paardkrachtig is er gevestigd. Deze stichting gebruikt paarden in de hulpverlening. Regelmatig gaan de therapeuten met cliënten en paarden de Veluwe op, om daar in een intensieve sessie trauma's achter te laten. Door Paardkrachtig wordt momenteel onderzoek gedaan naar de meerwaarde van paarden binnen EMDR. Lankester: "We zoeken nog cliënten die deel willen nemen aan dit onderzoek."

De hulpverleners van het Centrum hebben een opleiding in de zorg, en werken nauw samen met huisartsen en andere zorgorganisaties. Een van de belangrijkste manieren om beter aan te sluiten bij cliënten is door zonder wachtlijsten te werken. Daarom hanteert het Centrum de slogan 'intake binnen een week'. Ook kan je indien gewenst terecht in de avonduren en weekenden, en komt de therapeut wanneer dat nodig is aan huis of op locatie. Door middel van opleidingen en workshops aan andere zorgprofessionals maakt Centrum Buitengewoon zich sterk voor professionalisering van de zorg en het verspreiden van de therapievormen.

Voor meer informatie over het aanbod van Centrum Buitengewoon of aanmelden kan contact worden opgenomen via info@centrumbuitengewoon.nl of een kijkje nemen op www.centrumbuitengewoon.nl

Joop de Haan
Meer berichten