Foto: Sander Nieuwenhuys / CRDL

CRDL brengt bewoners, zorgverleners en familie dichter bij elkaar

Epe -  Viattence locatie De Nieuwe Antoniehof in Epe nam op 1 november een nieuw interactief zorginstrument in gebruik, speciaal voor bewoners met dementie. Door middel van persoonlijke aandacht en lichamelijke aanraking creëert de CRDL (Cradle) interactie tussen bewoners en hun naasten.

De CRDL werkt als volgt: een bewoner en een ander leggen beiden hun hand op de CRDL. Wanneer ze dan ook elkaar aanraken, ontstaan geluiden, zoals een klaterend beekje, een trein of het ruisen van de zee. Dat roept herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding en contact. Zo ontstaat een nieuwe vorm van interactie. Een manier om 'in gesprek' te komen, ook als iemand de woorden niet meer kan vinden. De CRDL is bedoeld voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Dat kan het geval zijn bij dementie.

De CRDL won diverse wedstrijden, zoals de Nationale ZorgInnovatieprijs 2018, HeldCare 2017, de Purpose Award 2017, NRC Live Moonshot Startup 2017 en NRC Live Zorgtechnologie Startup 2016. Inmiddels wordt het innovatieve instrument op meer dan driehonderdvijftig zorglocaties gebruikt.

"We hebben gekozen voor de CRDL omdat het goed aansluit bij individuele, belevingsgerichte zorg voor onze bewoners", zegt Frances van Ommen van Viattence. "De CRDL is een prachtige uitvinding en aanwinst in de zorg voor mensen met dementie. Het is ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt. De CRDL is voor onze zorgmedewerkers, maar ook voor mantelzorgers, partners en familieleden."

Eén van de ontwerpers van de CRDL, Dennis Schuivens, vertelt: "De zin van het leven is zorgen voor elkaar. Persoonlijke aandacht en wezenlijk contact zijn daarbij essentieel. De CRDL verlaagt de drempel tussen bewoners van zorginstellingen en hun naasten. Het instrument stimuleert contact op een speelse manier."

Joop de Haan
Meer berichten