Voor Prins Frank I (Mentink) en Prinses Linda II (Casteel) komt op 11 november een eind aan hun regeerperiode.
Voor Prins Frank I (Mentink) en Prinses Linda II (Casteel) komt op 11 november een eind aan hun regeerperiode. (Foto: Jan Hagen)

Nieuw Prinsenpaar Rossumdaerpers op de elfde van de elfde

Vaassen - Ongeacht de dag van de week, het gebeurt traditioneel op 11 november. En dus presenteert carnavalsvereniging De Rossumdaerpers zondag 11 november het nieuwe Prinsenpaar. Geheel volgens de gebruiken wordt op de Elfde van de Elfde om elf minuten over elf 's avonds in de open lucht bekend wie de nieuwe voorgangers van het carnavalsfeest in Vaassen zijn.

De presentatie van de nieuwe Prins en Prinses is al vele jaren in de open lucht, omdat het grote aantal mensen dat er bij wil zijn niet meer in Residentie bar zaal De Ruif past.

Om de spanning er zo lang mogelijk in te houden, worden de toekomstige leiders van het feest zoals gebruikelijk vermomd en met veel bombarie naar het dorp gebracht. Het duurt tot het eind van de avond voor iedereen weet wie het zijn.

De Rossumdaerpers luiden carnaval in met een gezellige feestavond vol muziek. Om alles goed te laten verlopen, begint het feest om 21.30 uur in De Ruif, maar vanaf half elf is er ook muziek vanaf de podiumwagen die elk jaar wordt gebruikt voor de dorpsavonden. Deze wagen staat op de parkeerplaats tegenover de Residentie opgesteld. Het betekent immers dat het nieuwe paar op een originele wijze, maar ook onder gepaste omstandigheden naar buiten kan treden.

Voor Prins Frank I (Mentink) en Prinses Linda II (Casteel) komt op 11 november een eind aan hun regeerperiode. Tijdens de officiële plechtigheden dragen zij de versierselen die horen bij hun functie over aan hun opvolgers.

Traditioneel blijven de namen van de nieuwe leiders van het feest tot dat moment geheim. Na de officiële plichtplegingen die de 'echte' start van enkele prettig gestoorde maanden betekenen, bestaat uiteraard volop gelegenheid het nieuwe Prinsenpaar te feliciteren.

Na de elfde van de elfde kan iedereen zich al vast verheugen op carnaval 2019. Dat wordt gehouden van zaterdag 2 tot en met dinsdag 5 maart. Meer informatie is te vinden op www.rossumdaerpers.nl.

Joop de Haan
Meer berichten