Gerrit Heuver en Marijke Weststrate ondertekenen hun inschrijving als PH Heerde bij de Kamer van Koophandel.
Gerrit Heuver en Marijke Weststrate ondertekenen hun inschrijving als PH Heerde bij de Kamer van Koophandel. (Foto: PH Heerde )

Praten geeft ruimte als je vast loopt

Heerde - Mensen kunnen door alle mogelijke oorzaken vastlopen in hun leven. Het even niet meer zien zitten, gedwongen alleen problemen en vraagstukken te verwerken. "Wij willen onze ervaring en kennis inzetten voor deze mensen. Daarom zijn we begonnen met ons eigen bedrijf onder de naam Pastorale Hulpverlening Heerde", vertellen Marijke Weststrate en Gerrit Heuver.

(door Jan Nitrauw)

Het duo heeft jarenlange ervaring in pastorale hulpverlening en wil hun diensten nu bewust buiten een kerk aanbieden om de drempel zo laag mogelijk te houden. Van één ding zijn ze overtuigd en dat is de basis voor hun initiatief: praten helpt. "En dat het liefst met iemand die niet al te dicht bij je staat. Die objectief kan luisteren, die onpartijdig kan helpen bij het zoeken naar oplossingen. Maar ook zonder dat er meteen een oplossing is, geeft praten ruimte als je daardoor de problemen kunt benoemen en op een rijtje kunt zetten", legt Marijke uit.

"Wij richten ons op mensen die niet meteen of helemaal geen beroep op een kerk of pastor willen doen. Omdat de drempel te hoog is, ze nooit meer in een kerk komen of er nog nooit geweest zijn. En toch is het instrument van pastorale ondersteuning in tal van situaties een prachtig middel om mensen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen", vult Gerrit Heuver aan. En de problemen waardoor mensen vastlopen zijn legio. Het kan gaan om problemen in de relationele sfeer, bij het verwerken van het verlies van geliefden om je heen maar ook gewoon door dat je het even niet meer ziet zitten. "Je hebt teveel hooi op je vork genomen, je leven is uit balans is of je bent de weg kwijt bent als het gaat om je verlangens en idealen. Soms is het ook van alles een beetje en merk je dat je steeds minder energie hebt. Praten over wat je bezig houdt biedt dan de ruimte om zaken weer op rijtje te krijgen", aldus het duo.

Marijke en Gerrit kennen elkaar van pastoraal centrum De Hezenberg in Hattem. Marijke was er vijftien jaar werkzaam als begeleider en daarnaast werkzaam als pastoraal werker en begeleider van uitvaartdiensten in verschillende kerkelijk gemeentes. Ze is nu bewust minder gaan werken om zich op de nieuwe uitdaging te richten. Ze blijft nog een halve dag bibliodrama geven op De Hezenberg waarbij centraal staat hoe mensen denken, voelen en handelen en zo antwoord te vinden op hun eigen vragen. Gerrit was 15 jaar pastor en directeur op De Hezenberg en is nu parttime werkzaam voor de wijkgemeente Ontmoeting in Nunspeet.

Het is nu zaak om hun activiteiten in Heerde bekend te maken. "We hebben ons voorgesteld aan de plaatselijke predikanten tijdens hun gezamenlijke overleg en onze doelstelling met hen gedeeld. Maar we willen ook contacten leggen met psychologische hulpverleners in de omgeving en ons bekend gaan maken bij huisartsen maar ook het maatschappelijk werk", legt Marijke uit.

www.ph-heerde.nl

Jan Nitrauw
Meer berichten