Archiefbeeld van wijlen Maarten van Roozendaal in de RSG. Elke Vierveijzer verzorgt 27 november een muzikaal eerbetoon aan hem in Epe.
Archiefbeeld van wijlen Maarten van Roozendaal in de RSG. Elke Vierveijzer verzorgt 27 november een muzikaal eerbetoon aan hem in Epe. (Foto: )

Eerbetoon aan Maarten van Roozendaal

Epe - Het was een doordeweekse avond in februari. Het jaar 2010. De aula van de Eper RSG stroomde vol. De welbekende liedjesschrijver Maarten van Roozendaal verzorgde hier een solovoorstelling. Ook ik was één van de gelukkige aanwezigen. Het werd een optreden om nooit meer te vergeten.

(door Dennis Dekker)

De nummers van deze avond waren soms piepklein en intiem, maar dan weer enorm groots en meeslepend. De verhalen tussendoor waren geestig, cynisch en scherp, soms zelfs verrassend emotioneel. De zanger vertolkte z'n melancholische liedjes vol passie. Af en toe fluisterde hij de woorden, dan weer schreeuwde hij ze uit. Het bijhorende pianospel bleek steevast wervelend en krachtig als een orkaan. Hij wipte vervaarlijk op z'n kruk, boog af en toe zelfs half staand over de vleugel om zijn woorden nog meer kracht bij te zetten. Dit was een artiest in topvorm. Iemand die er in z'n eentje voor zorgde dat een trits liedjes voorgoed gekerfd werd in de huid van de luisteraar. De doordeweekse avond in februari werd er één om nooit meer te vergeten.

En toen, exact drie jaar later. In februari 2013 kwam het bericht dat Van Roozendaal ongeneeslijk ziek was. Alle zijn voorstellingen werden afgelast, vijf maanden daarna overleed hij op 51-jarige leeftijd. Een schok voor de vele fans van deze populaire zanger annex kleinkunstartiest. Al wat er restte, waren z'n vele liedjes. Zoals daar zijn 'Trouw zijn', 'Het te late einde', 'Doden met verlof', 'Alsof er niets is gebeurd', 'Mooi' en natuurlijk 'Red mij niet'.

Een week geleden was daar dat persbericht. Over cabaretière Elke Vierveijzer die zijn mooiste nummers vertolkt. Over de voorstelling die 'Om te janken zo mooi' heet. Over het feit dat de avond op 27 november in het Eper Kulturhus EGW (kaarten te koop via www.cultureelplatformepe.nl) volgens de zangeres zelf 'echt de aller allerlaatste keer is' dat je dit eerbetoon kunt bekijken. Tja, dan schrijf je daar over. Daarbij komt: ze doet het zeer respectvol, zo blijkt wanneer je de YouTube-filmpjes bekijkt. Dat komt: ze wil Maarten van Roozendaal niet vervangen, vertelt ze zelf. "Ik wil enkel zijn liederen levend houden." Vierveijzer zingt een selectie van zijn mooiste werken. Ze wordt daarbij bijgestaan door pianist Michiel Wetzer.

Volgens het duo was Van Roozendaal iemand 'die de kunst van het lied als geen ander verstond'. "Wij willen hem eren." Het is te hopen dat de cabaretière ook Van Roozendaals humor niet vergeet. Want ook stukken zoals 'Maaltijd' of 'Mark en Lucy' zijn om te janken zo mooi. Vierveijzer studeerde af aan de Koningstheateracademie en was finalist van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2015. De afstudeercommissie noemde haar 'een jaloersmakend talent'. Tot en met januari 2019 speelt ze haar eigen voorstelling 'Zonder genade' in de Nederlandse theaters. Maar op 27 november zingt ze dus nog één keer een trits liedjes van één van de beste zangers en kleinkunstcomponisten die Nederland ooit gekend heeft. Maak het mee; je zult het niet snel vergeten.

Dennis Dekker
Meer berichten