Stefan van der Worp, directeur van de Anne de Vriesschool in Epe over zijn eerste honderd dagen alhier: "Het voelt hier als een warm bad."
Stefan van der Worp, directeur van de Anne de Vriesschool in Epe over zijn eerste honderd dagen alhier: "Het voelt hier als een warm bad." (Foto: )

De eerste honderd dagen nieuwe directeur van 'Anne de Vries'

Epe - "Een school is niet alleen een school. Een school is onderdeel van de maatschappij. Ik wil er voor zorgen dat wij als Anne de Vriesschool zichtbaarder worden en veel meer gaan samenwerken. Dat kan samen met ondernemers, maar ook met instellingen zoals kinderopvang- en welzijnsorganisaties en met elkaar. Want zo stoom je kinderen pas echt op een verantwoorde wijze klaar voor later." Aan het woord is Stefan van der Worp (28) uit Zwolle. De kersverse locatiedirecteur van de Anne de Vriesschool vertelt over zijn 'eerste honderd dagen' in Epe.

(door Dennis Dekker)

Ja, er waren de afgelopen jaren veel wisselingen. Dat zorgde voor onrust. Zowel bij het schoolteam, maar ook bij de ouders van de kinderen die er naar school gaan. Toen de overkoepelende stichting ProCon na een periode met een interimmer, zocht naar een nieuwe directeur voor de Eper school, solliciteerde de Zwollenaar. "Na een leerzame periode als leraar bij een school in Emmeloord, was ik klaar voor een nieuwe uitdaging."

Naast het lesgeven is hij altijd zeer geïnteresseerd in het werken aan een goede organisatiestructuur. "Ik zoek continu waar processen verbeterd kunnen worden." Tijdens z'n studie aan de Katholieke Pabo in Zwolle is die visie op verandermanagement ook opgevallen. Van der Worp volgt na de Pabo een leiderschapsopleiding. Daarbij moet een werkplek gezocht worden. "Zo ben ik leerkracht bij de Roderik van Voorstschool in Emmeloord geworden." Naast docent van groep 8, houdt Van der Worp zich daar met een aantal andere collega's bezig met de organisatiestructuur van de school. "Ik heb er geweldige jaren gehad. Maar het was tijd voor een volgende stap."

En toen kwam de Anne de Vriesschool in beeld. Al tijdens het eerste gesprek met de Eper benoemingsadviescommissie (bestaand uit een andere directeur, leraren, maar ook ouders) voelt Van der Worp een klik. "Ik merkte dat men hier alles over heeft voor de kinderen. Want daar draait het om: de leerlingen." De eerste taak van Van der Worp? Rust en stabiliteit brengen. "Dit doe ik niet alleen, dit doen we samen. Het team is sinds dit jaar voor de helft vernieuwd. Je zou kunnen denken dat al die wisselingen juist voor onrust zorgen. Ik zie echter dat men graag samen wil opereren. Natuurlijk ben ik niet bang om knopen door te hakken, wanneer dat moet. Toch willen wij vooral als één team zichtbaar zijn en naar buiten treden." Ook onderwijstechnisch gezien zijn er stappen gezet. Dat moest ook, meldt Van der Worp eerlijk: "We staan onder toezicht van de onderwijsinspectie." Eén van de redenen waarom? Onderwijsgegevens werden te weinig geanalyseerd. "Daar hebben we de afgelopen tijd een enorme stap gezet. In december komt de inspectie weer langs. Ze zullen zeker verbetering zien. Mijn idee na honderd dagen? Dit is een fijne school waar warme mensen werken die samen bovenal zeer goed weten welk onderwijs de kinderen nodig hebben. Daar ben ik trots op en zeer graag onderdeel van."

Dennis Dekker
Meer berichten