Foto:
Columns

Pittoresk Hattem

De naam die gegeven is aan de nieuwste tentoonstelling van schilderijen van oud en pittoresk, dus als schilderachtig beleefd Hattem. In het Voermanmuseum zijn ze tot half april 2019 te bewonderen en ik kan wel zeggen; zeer de moeite van het bekijken waard.

Nou ben ik als stadsgids wellicht wat gekleurd in mijn oordeel, maar toch. Kom het zelf maar eens bekijken en dan bedoel ik binnen en buiten het Voermanmuseum. Prachtige gezichten op de Dijkpoort en de Zaksteeg, de grote kerk en het Pand der Liefde, de Hoenwaard en de stadsboerderijen, de herenhuizen, de stellingmolen en de vestingwerken, de haven en het Voermanplein. Laten dat heden ten dage nou nog steeds plekjes zijn waar je even voor stil staat, daar hoef je geen schilder voor te zijn.

Een stadswandeling, voor 3,50 euro per persoon, bij het Toeristisch Informatiepunt op de Markt te boeken, voert de bezoeker aan de oude Hanze-stad Hattem langs deze en nog veel meer van die schilderachtige plekjes in de stad, steen voor steen opgebouwd met eigen gemaakte bakstenen uit de Hattemse klei langs de rivier De IJssel. Voor kinderen is er zelfs een puzzeltocht van te maken.

Nadien gezellig nog wat winkelen of een terrasje pikken, carillon beluisteren en nagenieten. Want genieten is het zeker in de stad met de menselijke maat en schaal. Binnen een straal van 200 meter rond de Grote Kerk is alles te zien wat Hattem aan pittoresks te bieden heeft.

Had ik al gezegd dat dat best veel is? Zie u graag in ons stadje en wellicht mag ik of een van mijn collega stadsgidsen u rondleiden en vertellen over Herman Willem Daendels en andere patriotten, Lodewijk Napoleon (inderdaad die Fransoos), Paul Kruger (inderdaad die Zuid-Afrikaan), Frederic Adolph Hoefer en barones 'bruinoogje' van Heemstra, Jan van Wassenaar en de naar hem genoemde kooi, de 'verraders' Lodewijk en Willem van Montfoort en hun verdwenen slot Dikke Tinne, pastoor en weldoener Berend die Haze, Jan Visscher en spookhond Kladdegat, de Schotse vrijheidsstrijder Grim, Jan van Aller en zijn vader Arend, prior van het heilige Geest gasthuis, over Eleonora van Engeland en Maria van Gelre en haar gebedenboek, over zwerver Jan de Sloffe, de drankzuchtige schooljuffrouw Lis, over de 'Beuse griete' en groenteboer Pik met zijn paard in de gang, over 'de Wet van Hattem', over…. nou ja, bekijk het lekker zelf.

Het Voerman-museum is trouwens gekoppeld met het Anton Pieckmuseum, met momenteel ook de bekende tekeningen van Jan van Haasteren (ja die van die puzzels) en dat voor één toegangsprijs-/museumkaart en dan is er ook nog het Bakkerijmuseum. Erg leuk om met kinderen/kleinkinderen te bezoeken. Me dunkt, genoeg reden voor een bezoek. Zie u graag onder de toren van de Grote of Sint Andreaskerk in Hattem.

Gerard Libert

Joop de Haan
Meer berichten