Marijn de Jong uit Kampen is de kersverse dirigent van Vocaal Ensemble Pastorale uit Epe. (foto: Dennis Dekker)
Marijn de Jong uit Kampen is de kersverse dirigent van Vocaal Ensemble Pastorale uit Epe. (foto: Dennis Dekker) (Foto: Dennis Dekker)

Eerste concert voor nieuwe dirigent bij Vocaal Ensemble

Epe - "Als Mario stopt, dan doen wij dat ook." Na het vertrek van dirigent Mario Telnekes, leek het er even op dat het Eper koor Vocaal Ensemble Pastorale zelf ook ter ziele ging. Al snel ging het ledenaantal van 25 naar vijftien. "Heel eerlijk? Toen moesten we kijken of het koor nog wel levensvatbaar was", aldus de nieuwe dirigent Marijn de Jong. De proefrepetities voor de zomervakantie zorgden echter voor een enorme aanwas van nieuwe leden. Nu is het eerste concert aanstaande. Een gesprek met De Jong. Over zijn nieuwe koor én over de uitdagende kerstcantate die er op 7 december op stapel staat.

(door Dennis Dekker)

Daar waar deuren dicht gaan, gaan andere deuren ook weer open. Aan het begin van het interview verwoordt Marijn de Jong (42) treffend dat je als koor kunt worstelen na het vertrek van een dirigent, maar dat je geenszins bij de pakken neer moet gaan zitten. "Toen het bestuur van het Vocaal Ensemble Pastorale mij vroeg, zag hij de enorme uitdaging om Mario op te volgen. Ik ben organist bij een aantal kerken (waar onder de Goede Herderkerk in Epe, red.) en heb als dirigent diverse koren onder mijn hoede. Mijn tijd is dus beperkt. Toch leek dit een mooie nieuwe klus."

Toen de twee proefrepetities ook nog eens zorgden voor veel nieuwe leden (inmiddels zit het koor op 35 personen), zei de dirigent officieel 'ja' tegen het ensemble. Wekelijks vindt er op donderdagavond van 18.30 tot 19.30 uur een repetitie plaats. "De groep heeft een behoorlijk niveau. Toch wilde ik hen ook uitdagen om beter te worden. Ik heb dus meteen een doel gesteld: een te geven concert. Want een koor moet optreden, vind ik."

Vrijdagavond 7 december is het zover: dan verzorgt Pastorale vanaf 19.30 uur (inloop: 19.00 uur) een gratis toegankelijk concert in de Goede Herderkerk. Het wordt een zeer bijzondere avond, aldus De Jong. "We voeren de kerstcantate Emmanuel uit van de onbekende Engelse componist Charles Darnton." Hoe De Jong daar ooit mee in aanraking kwam? "Ik ben handelaar in tweedehands bladmuziek. Een klant uit het buitenland had specifieke belangstelling voor dit stuk. Ik kende de componist niet, maar de klant wel en was daardoor meteen ook zelf geïnteresseerd. Darnton was een tijdgenoot van de bekendere kerkmusici Stainer en Maunder uit de negentiende eeuw. De werken van Darnton zijn echter wat frivoler en lichtvoetiger." Het is een prachtig stuk, maar je moet er 'echt wel wat voor kunnen', weet de dirigent.

De zangers van het Eper ensemble krijgen deze weken zelfs bijles. "Ik wil dat het slaagt en zet dan zelf ook graag een extra stapje om het beste resultaat te krijgen." De Jong voerde het stuk al eens uit met een koor uit Kampen. Enkele leden daarvan nemen de solopartijen voor hun rekening. "Ik ben erg benieuwd. De leden van Vocaal Ensemble Pastorale hebben veel energie gestopt in thuis oefenen. Ik denk dat mijn stip op de kaart, dit concert van 7 december, de juiste uitwerking heeft gehad. Het koor was al goed, maar heeft door dit stuk van Darnton een extra sprong gemaakt qua kwaliteit."

Dennis Dekker
Meer berichten