Het Ondernemersevent bood ruim gelegenheid tot netwerken en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Foto Erik Peek, Fotografie/Airvideo.
Het Ondernemersevent bood ruim gelegenheid tot netwerken en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Foto Erik Peek, Fotografie/Airvideo. (Foto: Erik Peek, Fotografie/Airvideo)

Samenwerking is basis voor toekomst ondernemers Heerde

Haarde - Samenwerken ligt niet zo in de aard van een ondernemer, die wil liever geen pottenkijkers. Maar duidelijk wordt ook dat samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs onmisbaar is om toekomstige kansen te verzilveren. De ondernemers in Heerde zitten daarbij in een prima positie. Zij kunnen profiteren van de Kennispoort van de Regio Zwolle èn van de Clean Tech Regio. Daarbij kunnen ze ook nog aankloppen bij de Ir. R.R. van der Zeestichting als het gaat om financiering.

(door Jan Nitrauw)

"Er gebeurt heel wat in de gemeente Heerde", was de conclusie van dagvoorzitter Wietze Venema aan het slot van het tweede Ondernemersevent in Heerde waarvoor zo'n honderd belangstellenden naar De Heerd kwamen. 'Ondernemers, onderwijs en innovatie' was het motto voor deze avond. En omdat de gemeente Heerde deelneemt in zowel de Regio Zwolle als de Clean Tech Regio, volgden er presentaties over wat de regio's te bieden hebben. De regio Zwolle heeft daarvoor de organisatie Kennispoort. Ondernemers in de Regio Zwolle krijgen via de Kennispoort concreet onafhankelijk advies om innovaties in de praktijk te brengen. Van ondersteuning bij een businessplan tot hulp bij financiering. "Wij zijn een soort huisartsenpost voor ondernemers. Na een analyse van plannen, kunnen wij doorverwijzen", vatte directeur Netty Wakker haar werk samen.

Harald Leeuwis hield namens het Deltion College een indringend betoog over de relatie ondernemers en onderwijs. "Leiden wel voor de goede beroepen op en kunnen we zorgen dat je medewerkers blijven leren? Ontwikkelingen gaan snel en belangrijk voor ons is dat we de leerlingen leren leren leert", was zijn omschrijving van de uitdaging waar het onderwijs voor staat. Een heel actuele vraag want het alsmaar toenemende personeelstekort is een grote bedreiging.

Menno van Duin was namens de Clean Tech Regio in een vertrouwde omgeving. Vijf jaar was hij voorzitter van het Bedrijven Contact Heerde. Nu kon hij uiteen zetten wat de Clean Tech Regio voor de ondernemers in Heerde kan betekenen. Hij maakte zijn werk meteen concreet. Nadat Jeroen Bijlsma namens VMT Heerde liet weten dat zijn bedrijf een miljoen kilowattuur energie gebruikt, stipte van Duin meteen aan dat het heel interessant kan zijn om te onderzoeken of en hoe je de hierbij vrijkomende warmte kunt gebruiken. Energietransitie is het item voor de toekomst.

Wethouder Wolbert Meijer stipte de economische groei aan met cijfers over de werkgelegenheid. Met een stijging van 4% in 2017, is die flink sterker dan het gemiddelde in Gelderland. De voorzitters van de Ondernemersverenigingen Heerde en Wapenveld en het Bedrijvencontact Heerde konden vervolgens ook een groei van zo'n 20% in het ledenbestand melden. En dus: er gebeurt veel in Heerde!

Jan Nitrauw
Meer berichten