Herman Reekers (l) krijgt de sleutel uit handen van Evert van Olst terwijl Mariëlle Karssing van TIP Hattem toekijkt. 
Herman Reekers (l) krijgt de sleutel uit handen van Evert van Olst terwijl Mariëlle Karssing van TIP Hattem toekijkt.  (Foto: )

Kooi van Wassenaer voor gidsen

Hattem - Herman Reekers (90) nam vrijdag uit handen van Evert van Olst de sleutels in ontvangst van de Kooi van Wassenaer op het Tinneplein. Zij kunnen de prachtig verlichte Kooi nu opnemen in hun verhalen en iets tastbaars laten zien van het kasteel de Dikke Tinne.

Met een nog steeds toenemend enthousiasme vertelde Evert van Olst het verhaal van het ontstaan van de Kooi van Wassenaer. Het attribuut was opgehangen in een van de zeven meter dikke torens van het kasteel. Van 1512 tot 1514 werd hier de legeroverste Jan van Wassenaer gevangen gehouden door de Hertog van Gelre. "Ik vond het Tinneplein altijd zo stil en verlaten, alleen de contouren in de bestrating verwijzen naar het roemruchte kasteel.

Tijdens een vakantie in mei 2015 kwam het idee op om de Kooi te herbouwen", aldus van Olst. Terug in Hattem, bracht zijn idee een golf van enthousiasme teweeg. Eerst bij een groep van acht bouwers die twee jaar lang elke woensdag aan de constructie bouwden. Steun kwam er van tientallen sponsors. Hoogtepunt was de tocht door de binnenstad met een historisch verhaal, gespeeld door zo'n 55 inwoners tijdens het Dikke Tinnefestival. De sleutel werd door Evert van Olst overgedragen aan de oudste stadsgids van Hattem, de 90-jarige Herman Reekers. Die vond het geweldig. "Het is prachtig dat we nu ook deze geschiedenis uit 1512 mogen vertellen. Dat gaan we met veel plezier doen", aldus Reekers.

Joop de Haan
Meer berichten