Foto: Dennis Dekker
Columns

Kenia

'Zal ik het doen? Of zal ik het níet doen?' De uitspraak van wijlen Ab van der Linden (bij velen van jullie vast ook wel bekend als Clown Flappie) resoneert al tijden in mijn hoofd. Waarom dat hoge, piepende stemmetje hier genesteld is? Nou, dat komt door Stichting Kenya Kinderen. Die stichting is ooit opgericht om de situatie rondom een kinderweeshuis genaamd Maai Mahiu Children's Home te verbeteren. Ze zetten zich in om de leefomstandigheden aldaar te verbeteren. Projecten die hiervoor zijn opgezet, hebben betrekking op hygiëne, voeding, opvang en scholing. Er is in die omgeving zelfs een waterleiding aangelegd, zodat er schoon water uit de bergen naar het dorpje stroomt. Voor al die projecten is natuurlijk geld nodig. Laat me eerlijk zijn: ik heb veel gevoel bij deze stichting. Al vanaf 2007 schrijf ik over hun acties (de top van Mount Kenya beklimmen, koopjesmarkten in Epe organiseren) om geld in te zamelen voor dat weeshuis in de Rift Vallei.
De uitspraak van Clown Flappie zit sinds februari 2015 in mijn hoofd. Toen fietsten 32 personen in negen dagen tijd zo'n 800 kilometer op de mountainbike door Kenia. Over veelal moeilijke wegen. In de brandende zon. Met de nodige hoogtemeters. Om geld in te zamelen. De naam van die actie? Epe Fietst Voor Water.

In september 2019 gaat er weer een groep fietsers naar Kenia. Ook nu worden er honderden kilometers afgelegd. Alle deelnemers verzinnen de komende maanden individuele acties om geld in te zamelen. Dit keer wordt er met dat geld een waterput (bore hole) aangelegd. Die genereert 40 kuub water per dag. Daarmee kunnen tussen de 20.000 en de 30.000 personen van water voorzien worden. Inderdaad, het is geweldig wanneer je daar aan mee kunt helpen. Alle deelnemers uit 2015 waar ik verhalen van hoorde, noemden het een unieke ervaring. Daarbij hadden ze stuk voor stuk 'iets' met het goede doel. Ja, ik vind fietsen ook leuk. Ja, ik heb zeker ook iets met dat goede doel. En daarom kwam die uitspraak van die clown waar ik als 8-jarig jochie naar keek op televisie, dus mijn brein binnen zeilen.

Waarom ik al zo lang twijfel? Nou, allereerst ben ik niet bepaald in topconditie. Maar daar heb je nog een maand of negen voor, zo hoor ik je zeggen. Okay, klopt. Daarnaast moet je tijd vrijmaken om te kúnnen fietsen. Dat is voor mij als hardwerkende ondernemer misschien nog wel meer een uitdaging. Uren trainen, hoogtemeters (hallo, tien keer de knobbel op en af) maken, zitvlees kweken. Ai, dat wordt plannen geblazen.
Een laatste aspect? Het kost geld. Heel veel meer geld dan wanneer je normaal met je gezin op vakantie gaat. Verder heb ik een nieuwe mountainbike nodig en moeten er fietskleding en andere accessoires aangeschaft worden. Dat alles loopt danig in de papieren. Ook wel een dingetje om goed over na te denken.

Twijfel, twijfel, twijfel dus. Al jaren. Toch heb ik enorm veel sympathie voor de stichting. Ze maken niet eendimensionaal geld over, maar zijn en blijven zelf betrokken bij alle projecten aldaar. De bestuursleden vliegen jaarlijks op eigen kosten naar Kenia om mee te helpen en er op toe te zien dat het ingezamelde geld goed ingezet wordt en de lokale bevolking zelf aan het werk gaat om de situatie te verbeteren. Voorwaar een prachtig streven.
Terug naar die ene vraag van Flappie. 'Zal ik het doen? Of zal ik het níet doen?' Ik kan jullie vertellen, het antwoord is er eindelijk. 'Ja. Ik doe het.'

Dennis Dekker

Dennis Dekker
Meer berichten